ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Βιέννη: 33χρονος φυλακίστηκε για ναζιστικό χαιρετισμό

Βιέννη: 33χρονος φυλακίστηκε για ναζιστικό χαιρετισμό

Σε διετή φυλάκιση καταδικάστηκε 33χρονος άντρας στη Βιέννη με την κατηγορία πως χαιρετούσε χιτλερικά.

Ο ίδιος πριν έναν χρόνο περιφερόταν σε δρόμο της κωμόπολης Μέντλινγκ με ένα κουτί μπύρας στο χέρι, όταν σταμάτησε μπροστά σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ένας πατέρας με τα δύο παιδιά του, τους οποίους άρχισε να χαιρετά με αυτόν τον τρόπο.

Όταν οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη του, έπειτα από μηνύσεις που κατέθεσε ο πατέρας, ο 33χρονος είπε πως δεν ήταν κακές όλες οι πράξεις των ναζιστών, ενώ κατά την απολογία του στο δικαστήριο ισχυρίστηκε πως βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών.

Η καταδίκη του 33χρονου κατηγορούμενου από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Βίνερ Νόιστατ έγινε για παραβίαση του «Νόμου Απαγόρευσης», ο οποίος είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945, από την πρώτη αυστριακή κυβέρνηση. Με αυτόν τέθηκε εκτός νόμου το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.

Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και πιο πρόσφατα το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό (σ.σ. από «απλή» συνθηματολογία μέχρι σύμβολα και εμβλήματα) και εφαρμόζεται αμείλικτα σχεδόν πάντα από τα αυστριακά δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με αυτόν το νόμο είχαν διαλυθεί επίσημα και είχαν απαγορευτεί μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή «συγγενείς» οργανώσεις και είχαν δημευθεί οι περιουσίες τους, ενώ απαγορεύεται μια επανίδρυσή τους και η δραστηριοποίηση για εθνικοσοσιαλιστικούς σκοπούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.