Ξεσηκωμός αγροτών για την εκχώρηση της Μακεδονίας – Ένταση με αστυνομία (βίντεο)

Ξεσηκωμός αγροτών για την εκχώρηση της Μακεδονίας – Ένταση με αστυνομία (βίντεο)

(Ανανέωση 19.00) Αποχώρησαν, λίγο μετά τις 17.30 από το τελωνείο των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας – Σκοπίων, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν από νωρίς το μεσημέρι, για να διαμαρτυρηθούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων προς και από τη γειτονική χώρα διεξάγεται κανονικά.


Στον αποκλεισμού του τελωνείου των Ευζώνων τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο προχώρησαν πριν από λίγο οι αγρότες που βρίσκονται στο σημείο προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών λίγες ώρες πριν την έναρξη του νέου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει κλειστό το τελωνείο, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω της Δοϊράνης.

Την ίδια στιγμή, περίπου 80 αγρότες έχουν συγκεντρωθεί στο χωριό Λευκώνα, λίγο έξω από την πόλη των Σερρών, οι οποίοι προχώρησαν στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Σερρών -Θεσσαλονίκης στο ύψος των φωτεινών σηματοδοτών του Λευκώνα.

Για το ίδιο περιστατικό το τοπικό ιστολόγιο serraikanea αναφέρει:

“Μία… έκπληξη περίμενε τους αγρότες που συγκεντρώθηκαν σήμερα στη διασταύρωση του Σιδηροκάστρου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αστυνομικές δυνάμεις ήταν παρατεταγμένες, εμποδίζοντας την διέλευσή τους και παρά τις διαβεβαιώσεις τους πως δεν θα προχωρήσουν σε κλείσιμο των συνόρων, δεν τους επετράπη να προχωρήσουν¨.

Όσοι επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν το τελωνείο των Ευζώνων θα βρεθούν αντιμέτωποι με καθυστερήσεις, αφού η αμφίδρομη κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο μέσω μίας λωρίδας σε κάθε κατεύθυνση, λόγω του πλήθους που έχει συγκεντρωθεί στο σημείο, ενόψει της επικείμενης ψήφισης στη Βουλή της συμφωνίας.

Αρχικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το συγκεντρωμένο πλήθος -μεταξύ άλλων αγρότες, επαγγελματίες, υπάλληλοι και άνεργοι- έκλεισε στις 14:10 τη μία λωρίδα, στην είσοδό του με κατεύθυνση την Ελλάδα, ενώ μισή ώρα αργότερα ακολούθησε αντίστοιχη κίνηση στην έξοδο προς την ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται με καθυστέρηση.

«Με τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα μας και όχι με τρακτέρ, δίνουμε και εμείς το “παρών” στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο τελωνείο των Ευζώνων» είπε ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η αρχική πρόθεση των αγροτών ήταν να κατευθυνθούν στο σημείο με τα τρακτέρ τους, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις τούς το απαγόρευσαν.

Ο ίδιος επισήμανε ότι από τον δήμο Παιονίας, βγήκε ανακοίνωση και στις 12 το μεσημέρι έπαυσαν τη λειτουργία τους οι δημόσιες υπηρεσίες και κατέβασαν ρολά τα εμπορικά καταστήματα, «ώστε ο κόσμος που επιθυμεί να διαμαρτυρηθεί για τη Συμφωνία των Πρεσπών να μπορέσει να το πράξει». Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Χρήστο Γκουντενούδη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καρυπίδης τόνισε ότι στη σημερινή συγκέντρωση στο τελωνείο των Ευζώνων συγκεντρώνονται αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά και απλοί πολίτες από Χαλκιδική, Πέλλα, Πιερία και Ημαθία.

«Οι σημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας δεν έχουν καμία σχέση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται και που θα ξεκινήσουν στις 28/01», ξεκαθάρισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.