ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Υπό συνθήκες πολέμου οι ασκήσεις του ΠΝ – Αποκλειστικές φωτό από την βολή ΑΤ-4 της ΔΥΚ

Υπό συνθήκες πολέμου οι ασκήσεις του ΠΝ – Αποκλειστικές φωτό από την βολή ΑΤ-4 της ΔΥΚ

Υπό συνθήκες που προσομοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτές που αναμένεται να επικρατήσουν τις ώρες ενός μείζονος “θερμού” επεισοδίου εξελίχθηκε στην εγγύς περιοχή με τον ελληνικό νησιωτικό χώρο της Α.Μεσογείου, ανατολικά της Κρήτης, οι ασκήσεις του ΠΝ “Αστραπή” “Ορμή” και “Γρύπας”.

Χαρακτηριστική είναι η βολή αντιαρματικού ΑΤ-4 Carl Gustav που έγινε από άνδρες της ΔΥΚ από πυραυλάκατο (κρίθηκε ότι ήταν προτιμότερο για πρακτικούς λόγους να γίνει από ΤΠΚ παρά από φουσκωτό) η οποία παρά το γεγονός ότι ήταν μη κατευθυνόμενη πέτυχε το στόχο.

Όλες διεξήχθηκαν υπό ρεαλιστικές συνθήκες και υψηλής επικινδυνότητας σενάρια, ορισμένα εκ των οποίων δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά. Το κέντρο διοίκησης της άσκησης δεν ήταν στο ΕΘΚΕΠΙΧ ή σε κάποιο τακτικό στρατηγείο, αλλά σε … αεροδρόμιο και αυτό καταδεικνύει τις δυνατότητες και την ευελιξία να στήνεται ένα στρατηγείο εκ του μηδενός μέσα σε σύντομο χρόνο, σε περίπτωση που π.χ. έχει πληγεί το κεντρικό επιχειρησιακό κέντρο ή για διάφορους λόγους να κριθεί ότι πρέπει να υπάρξει προκεχωρημένο στρατηγείο στην περιοχή των επιχειρήσεων.

Σήμερα με μηνυμά του στο twitter o Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ.Κωσταράκος αναφερόμενος στην άσκηση έγραψε σχετικά: Συγχαρητήρια στα παιδιά του Πολεμικού Ναυτικού για τις πετυχημένες βολές χθες στη Κρήτη, κάτω απο οριακές συνθήκες. Και παλι μπράβο”.

Συγκεκριμένα εκτελέστηκε βολή κατευθυνόμενου βλήματος επιφανείας – επιφανείας Εxocet από Συστοιχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΣΚΒ), κατευθυνόμενου βλήματος αέρος – επιφανείας Hellfire από ελικόπτερο S-70B της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ), κατευθυνόμενου βλήματος επιφανείας – επιφανείας Penguin από την ΤΠΚ ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ (Ρ26) τύπου Combattante IIIB, αντιαρματικής ρουκέτας ΑΤ-4 από Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και πυρά αναχαίτισης κατευθυνόμενου βλήματος και συνδυασμένα πυρά από μεγάλες αποστάσεις με χρήση πυρομαχικών μάχης όλων των διαμετρημάτων από πυροβόλα πλοίων επιφανείας. Τελικό αποτέλεσμα ήταν η βύθιση του στόχου που ήταν η παροπλισμένη κανονιοφόρος ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.