ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Στα «δίχτυα» της αστυνομίας 23χρονος χάκερ

Στα «δίχτυα» της αστυνομίας 23χρονος χάκερ

Στα «χέρια» της αστυνομίας έπεσε 23χρονος χάκερ, ο οποίος δρούσε στην Αθήνα με τη μέθοδο «SIM Swap». Βρέθηκαν στην κατοχή του και ναρκωτικές ουσίες.

Όπως ενημέρωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο νεαρός άνδρας -με τη συνδρομή άγνωστων συνεργών του- παραβίαζε τις τηλεφωνικές συνδέσεις εργαζομένων σε εταιρίες που εδρεύουν στο εξωτερικό μέσω της μεθόδου «SIM Swap» και αποκτούσε παράνομη πρόσβαση στις προσωπικές τους θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και στους προσωπικούς τους λογαριασμούς σε διαδικτυακή πλατφόρμα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η μέθοδος «SIM Swap» είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από δράστες προκειμένου να αποκτήσουν τον τηλεφωνικό αριθμό ενός συνδρομητή/στόχου, με σκοπό να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο τηλεπικοινωνιακό πάροχο του συνδρομητή/θύματος και σε περίπτωση που καταφέρουν να επαληθευθούν ως οι νόμιμοι συνδρομητές ζητούν τη μεταφορά και επανενεργοποίηση του τηλεφωνικού αριθμού σε νέα κάρτα SIM που υποδεικνύουν.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση ύστερα από σχετική ενημέρωση από Αρχές του εξωτερικού, σύμφωνα με τις οποίες παραβιάζονταν ηλεκτρονικοί λογαριασμοί τουλάχιστον εφτά εταιριών στο εξωτερικό, που δραστηριοποιούνται στις διαδικτυακές υπηρεσίες, τα διαδικτυακά φόρουμ, τη διαχείριση τρίτων μερών και τις «υπηρεσίες νέφους» (cloud repository services).

Οι συγκεκριμένες εταιρίες προσδιόρισαν πως η αξία της ζημιάς που υπέστησαν από τις παραβιάσεις αυτές υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από την απώλεια πηγαίου κώδικα μηχανογραφικών εφαρμογών.

Κλιμάκιο αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε το σπίτι του δράστη στην Αθήνα. Σε αυτό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, μία κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή με δύο σκληρούς δίσκους, συσκευή/πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων, ζυγαριά ακριβείας και μικροποσότητα κάνναβης, 57 χάπια φαρμακευτικού σκευάσματος, καθώς και έξι κάρτες SIM παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του εξωτερικού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, από την έρευνα που διενεργήθηκε στα πληροφοριακά συστήματα του 23χρονου, επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή του στις παράνομες δραστηριότητες. Εις βάρος του σχηματίστηκε ήδη δικογραφία και παραπέμφθηκε στον ανακριτή, κατηγορούμενος για παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.