ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Διαμαρτυρία ρευματοπαθών για τη διακοπή της συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς

Οι ρευματοπαθείς εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για αυτή την απόφαση

Διαμαρτυρία ρευματοπαθών για τη διακοπή της συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς

Ρευματοπαθείς διαμαρτύρονται για τη διακοπή της συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους από ιδιώτες

Αναλυτικότερα, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) με επιστολή της, για δεύτερη φορά, προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, την Πρόεδρο της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος, Ευαγγελία Καταξάκη, τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολο Βαλτά και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ομάδα Εργασίας Δημόσιας Υγείας), Γιώργο Πατούλη εκφράζει τη βαθιά της αγανάκτηση και διαμαρτυρία για την απαγόρευση των ανασφάλιστων να συνταγογραφούν φάρμακα στους ιδιώτες γιατρούς.

Αναλυτικά η επιστολή

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) αναφέρει στην επιστολή της: «Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είναι ασθενείς που τελούν σε ανοσοκαταστολή και στην παρούσα φάση βρισκόμαστε και πάλι εν όψει ενός νέου πανδημικού κύματος της COVID-19, ενώ πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό σε χώρους αυξημένου κινδύνου, εντούτοις, αναζητώντας λύση στο πρόβλημα της συνταγογράφησης συνωστίζονται σε νοσοκομεία και σε άλλες Δημόσιες Δομές Υγείας, επισκεπτόμενοι πολλές φορές και ιατρούς άλλης ειδικότητας.

Αυτό δημιουργεί σύγχυση στους ίδιους τους ασθενείς, πίεση στους υγειονομικούς υπαλλήλους και στο σύστημα υγείας εν γένει και, εν τέλει, μια χαοτική κατάσταση, την οποία επωμίζονται οι ασθενείς και οι οικογένειές τους με ισχυρή επίπτωση στην υγεία των νοσούντων.

Οι ρευματικές παθήσεις, τονίζει στην επιστολή της η ΕΛΕΑΝΑ, απασχολούν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, και οι νοσούντες λαμβάνουν ειδικές θεραπείες, τις οποίες χειρίζονται οι ειδικοί ρευματολόγοι, και στην περιφέρεια και τις ακριτικές περιοχές, ελλείψει αυτών, τη συνταγογράφηση κάνουν οι γενικοί ιατροί και παθολόγοι.

Λίγοι οι ρευματολόγοι στα δημόσια νοσοκομεία

Η θεραπευτική αντιμετώπιση, όμως, δεν εξαντλείται στην απλή συνταγογράφηση των σκευασμάτων αλλά και στη χορήγηση αυτών όπως και, γενικότερα, στην παρακολούθηση της πορείας της νόσου αλλά και συνολικά της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Οι ρευματολόγοι που απασχολούνται στα νοσοκομεία και τις λοιπές Δημόσιες Δομές Υγείας της χώρας μας είναι τόσο λίγοι σε αριθμό, ώστε να καθίσταται πρακτικά αδύνατον να καλύψουν τόσο τις ανάγκες συνταγογράφησης όσο και τις υπόλοιπες ανάγκες όλων των ανασφάλιστων ασθενών με ρευματικές παθήσεις.

Και εκτός αυτού, υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ελλάδα όπου δεν υπηρετεί κανένας ρευματολόγος είτε σε νοσοκομείο είτε σε άλλη Δημόσια Δομή Υγείας.

Με την παρούσα επιστολή, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) η οποία εκπροσωπεί χιλιάδες ασθενείς από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, και ένας από τους βασικούς της στόχους είναι να υποστηρίζει σθεναρά την ισότιμη και άνευ εμποδίων πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας τονίζει ότι πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί που ορίζονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ2673Β/31-05-2022) ώστε να μπορούν όλοι οι ρευματολόγοι να συνταγογραφούν είτε υπηρετούν σε δημόσιο φορέα είτε προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς κύριο και πρωταρχικό μέλημα όλων μας οφείλει να είναι η άμεση και εύκολη πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες θεραπείες για τους ανθρώπους που ζουν με χρόνια, αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.