ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Στα ύψη ο κίνδυνος πυρκαγιών λόγω καύσωνα σε Ισπανία και Πορτογαλία

Στα ύψη ο κίνδυνος πυρκαγιών λόγω καύσωνα σε Ισπανία και Πορτογαλία

Καύσωνας πλήττει τις τελευταίες ώρες την Ισπανία και την Πορτογαλία, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως την προσεχή Δευτέρα, με τον κίνδυνο πυρκαγιών να είναι πολύ υψηλός

Στην Ισπανία, ο κίνδυνος να ξεσπάσουν πυρκαγιές κρίθηκε «ακραίος» σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας για σήμερα και αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (AEMET), η οποία δεν έχει προς το παρόν δημοσιεύσει τις προβλέψεις τις για τις επόμενες ημέρες.

Στην Πορτογαλία, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι «μέγιστος» μεταξύ Πέμπτης και Δευτέρας στα βόρεια και τα κεντρικά της χώρας, όπως και σε ένα τμήμα του Αλγκάρβε (νότια), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Météo Portugal.

Τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών έχει προκαλέσει το κύμα καύσωνα που πλήττει την περιοχή, με τον υδράργυρο να φλερτάρει με τους 40 βαθμούς Κελσίου έως τη Δευτέρα σε ένα μεγάλο τμήμα της χερσονήσου. Σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, ιδίως στην κοιλάδα του Γουαδαλκιβίρ (νότια Ισπανία) και τα θερμόμετρα να δείξουν έως και 45 βαθμούς Κελσίου.

Χθες, η θερμοκρασία έφθασε τους 42 βαθμούς στην επαρχία Σιουδάδ Ρεάλ (κεντρική Ισπανία), σύμφωνα με τις μετρήσεις της AEMET.

Από την πλευρά της, η περιφέρεια της Καταλονίας (βορειοανατολική Ισπανία) απαγόρευσε το κάμπινγκ στο δάσος και τις αθλητικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο, όπως και ορισμένες αγροτικές εργασίες σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Για πρώτη φορά από το 1920, το διάσημο πάρκο Ρετίρο, το οποίο προτιμούν οι Μαδριλένοι αναζητώντας λίγη σκιά, αναμένεται να καταγράψει θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου για τρεις συνεχόμενες ημέρες, από αύριο έως την Κυριακή, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου της AEMET, Ρουμπέν ντελ Κάμπο, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι θερμοκρασίες αυτές, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα κανονικά για την εποχή, οφείλονται στην εισβολή μιας μάζας πολύ θερμού αέρα από τη βόρεια Αφρική, εξηγούν οι δύο μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Μεταξύ 2011 και 2020, η Ισπανία κατέγραψε διπλάσια κύματα ζέστηςαπ΄ όσα κατά τη διάρκεια της καθεμίας των τριών προηγούμενων δεκαετιών, είπε ο Ρουμπέν ντελ Κάμπο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι επιστήμονες θεωρούν τους επαναλαμβανόμενους καύσωνες μια αδιαμφισβήτητη επίπτωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και εκτιμούν πως αυτά τα κύματα ζέστης αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση.

«Στην Ισπανία, δεν είμαστε άτρωτοι μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο», προειδοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναφορικά με τις πυρκαγιές, προσθέτοντας πως η χώρα του εισήλθε σε «ζώνη κινδύνου» εξαιτίας της άφιξης αυτού του κύματος καύσωνα.

Η Πορτογαλία, που γνώρισε το 2017 φονικές πυρκαγιές με περισσότερους από εκατό νεκρούς, «δεν θέλει να δει αυτό το σενάριο μία ακόμη φορά», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.