ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τα σενάρια για τους διαδόχους της Α.Μέρκελ – Ποιος θα τη διαδεχθεί σε Γερμανία και Ευρώπη

Τα σενάρια για τους διαδόχους της Α.Μέρκελ – Ποιος θα τη διαδεχθεί σε Γερμανία και Ευρώπη

Μετά από 16 ολόκληρα χρόνια η Άνγκελα Μέρκελ δείχνει να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην αποχώρηση από την πολιτική σκηνή.

Είναι φυσικό, λοιπόν, η επόμενη μέρα να συνδυάζεται περισσότερο με ερωτήματα και απορίες, παρά με τη συνέχεια και τη σταθερότητα που διασφάλιζε η εποχή της παντοδυναμίας της Μέρκελ και της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας. Γιατί επί 16 χρόνια στη Γερμανία οι εκλογές έμοιαζαν με ένα παιγνίδι που ψήφιζαν κάποια εκατομμύρια ψηφοφόροι και στο τέλος κέρδιζε η Μέρκελ.

Μόλις 30 μέρες πριν από τις κάλπες, οποιαδήποτε πρόβλεψη για την επόμενη μέρα κρίνεται ως ακραία επισφαλής. Ήδη οι διακυμάνσεις των εκλογικών συσχετισμών είναι τόσο έντονες που η πιο διορατική -και σίγουρη- εκτίμηση είναι ότι «όλα είναι ανοικτά».

Mια ματιά στο ασανσέρ της εκλογικής δύναμης των κομμάτων αποδεικνύει την προηγούμενη διαπίστωση.

Πώς έγινε η ανατροπή

Στις αρχές Μαΐου, μόλις δηλαδή πριν από 4 μήνες, οι Πράσινοι έδειχναν ικανοί να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη. Σύμφωνα με τα poll of the polls του EuropeElects, οι Πράσινοι ήταν πρώτοι με 25%. Ακολουθούσαν οι Χριστιανοδημοκράτες με 24,3% και οι Σοσιαλδημοκράτες μετά βίας συγκέντρωναν το 15%.

Στις αρχές Ιουλίου καταγράφεται η πρώτη μεγάλη ανατροπή. Οι Πράσινοι υποχωρούν στο 19%, οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν στα αζήτητα με 16% και οι Χριστιανοδημοκράτες του Άρμιν Λάσετ εκτινάσσονται στο 29%.

Λιγότερο από 2 μήνες μετά, στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις τα πάντα έχουν έρθει «πάνω-κάτω».

Με βάση τα poll of the polls στις 20 Αυγούστου, οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς μοιράζονται την πρωτιά με τους Χριστιανοδημοκράτες. Με εκλογικά ποσοστά 22%-23%, αλλά με την εκλογική δυναμική αναμφισβήτητα στην πλευρά του Σολτς και της παρέας του. Οι Πράσινοι κινούνται στο 18%. Από τα υπόλοιπα κόμματα, οι Φιλελεύθεροι παραμένουν σταθεροί πάνω από 12%, οι ακροδεξιοί της AfD είναι λίγο κάτω από 11% και οι αριστεροί της De Linke παραμένουν καθηλωμένοι κοντά στο 7%.

Παρότι η εκλογική δυναμική ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, οι επόμενες 30 μέρες έως τις εκλογές είναι απρόβλεπτες.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι την επόμενη μέρα ο κυβερνητικός συνασπισμός και οι συμμαχίες των κομμάτων που θα αναζητηθούν στο Βερολίνο θα απαιτήσουν ισχυρή δόση φαντασίας και διάθεση ικανή για πολιτικές καινοτομίες.

Τα τέσσερα σενάρια

Με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα, οι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί που συγκεντρώνουν πάνω από 50% είναι μόλις τέσσερις. Οι τρεις προϋποθέτουν τη συμμετοχή της Χριστιανοδημοκρατίας, ο τέταρτος -ίσως και ο πιο πιθανός- δεν τη συμπεριλαμβάνει.

Σενάριο πρώτο: κυβέρνηση με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων (ο «συνασπισμός της Κένυας» με βάση τα χρώματα των κομμάτων). Η κοινοβουλευτική του δύναμη θα αγγίζει το 63%.

Σενάριο δεύτερο: κυβέρνηση με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων (η «κυβέρνηση της Τζαμάικα»).

Σενάριο τρίτο: κυβέρνηση με τη συμμετοχή Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και τέλος, στο τέταρτο σενάριο, χωρίς τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών, ο κυβερνητικός συνασπισμός περιλαμβάνει τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (η «κυβέρνηση-φανάρι» με δύναμη κοντά στο 52%).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.