Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Τουρκία για άμεση απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμίρτας

Η Επιτροπή αποφάσισε να επαναλάβει την εξέταση αυτής της υπόθεσης στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο του 2022

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Τουρκία για άμεση απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμίρτας

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Τουρκία να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση του πολιτικού της αντιπολίτευσης Σελαχατίν Ντεμίρτας.

Πιο συγκεκριμένα, «η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προέτρεψε και πάλι σθεναρά τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση του πολιτικού της αντιπολίτευσης Σελαχατίν Ντεμίρτας».

Συμπλήρωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι η κράτηση του προσφεύγοντος είχε τον απώτερο σκοπό να καταπνίξει τον πλουραλισμό και να περιορίσει την ελευθερία του πολιτικού διαλόγου, που είναι ο πυρήνας μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Προέτρεψε τις τουρκικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωσή του».

«Στην τελευταία της συνεδρίαση για την επίβλεψη της εφαρμογής των αποφάσεων του Δικαστηρίου, η Επιτροπή Υπουργών ενέκρινε ενδιάμεσο ψήφισμα εκφράζοντας τη βαθιά της ανησυχία ότι ο κ. Ντεμιρτάς στερείται συνεχώς την ελευθερία του από τον Νοέμβριο του 2016», επισημαίνεται.

Επιπροσθέτως υπογραμμίζεται ότι «η Επιτροπή εξέφρασε την έντονη ελπίδα ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας θα ολοκληρώσει την εξέταση των καταγγελιών του προσφεύγοντος στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και με τρόπο συμβατό με το πνεύμα και τα συμπεράσματα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Εν τω μεταξύ, η επιτροπή προέτρεψε και πάλι έντονα τις αρχές να διασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση του κ. Ντεμίρτας».

«Εκτός από αυτά τα μέτρα που αφορούν ειδικά τον κ. Ντεμίρτας, η επιτροπή εξέδωσε επίσης απόφαση σχετικά με τα γενικά μέτρα που καλείται να λάβει η Τουρκία για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου στην υπόθεση αυτή, ιδίως προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος , να ενισχύσει την ελευθερία του πολιτικού διαλόγου και να εξασφαλίσει επαρκή προστασία από την αυθαίρετη εφαρμογή του άρθρου 314 του Ποινικού Κώδικα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Επιτροπή αποφάσισε να επαναλάβει την εξέταση αυτής της υπόθεσης στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο του 2022 για την εκτέλεση των αποφάσεων το αργότερο» καταλήγει η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.