Γερμανία: Τριγμοί στην κυβέρνηση για την υποχρεωτικότητα – Σκέψεις για μετάθεση εφαρμογής του νόμου

Γερμανία: Τριγμοί στην κυβέρνηση για την υποχρεωτικότητα – Σκέψεις για μετάθεση εφαρμογής του νόμου

Μετά την Αυστρία φαίνεται πως και στην Γερμανία τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κάνουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με τον γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό, συναντώντας δυσκολίες όχι μόνο τεχνικής φύσεως όπως αυτές που επικαλούνται στην Αυστρία αλλά και πολιτικής φύσεως δεδομένου ότι εκφράζονται σοβαρές διαφωνίες που απειλούν την συνοχή της νέας κυβέρνησης.

Ενώ, λοιπόν ο νόμος έπρεπε να ψηφιστεί τέλη Δεκεμβρίου, αναβλήθηκε για τέλη Ιανουαρίου και τώρα φαίνεται πως οδεύει για επιπλέον αναβολή μέχρι και τέλη Μαρτίου.

Ο Olaf Scholz ο Καγκελάριος είχε επιλέξει την υποχρεωτικότητα, στα τέλη του 2021, για να προσπαθήσει να τερματίσει την υγειονομική κρίση. Ο νέος καγκελάριος επανέλαβε την Παρασκευή, μετά από άλλη μια συνάντηση στην καγκελαρία, την επιθυμία του να επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό. “Η συζήτηση παραμένει πολύ ανοιχτή”, δήλωσε ωστόσο, ο Frank Baasner, διευθυντής του Γαλλο-γερμανικού Ινστιτούτου στο Ludwigsburg. Ο Frank Baasner βλέπει ότι η ψηφοφορία πρόκειται να διεξαχθεί στα τέλη Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, νομικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, οι Πράσινοι και οι φιλελεύθεροι του FDP, διχάζονται για το θέμα. Δεν θα υπάρχουν λοιπόν οδηγίες ψηφοφορίας: οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν «κατά συνείδηση».

Οι φιλελεύθεροι, σύμμαχοι του Όλαφ Σολτς, αντιτίθενται σε μεγάλο βαθμό στην απαίτηση εμβολίου. Περίπου 40 από τους 92 βουλευτές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσουν. Η Γενική Γραμματέας του FDP Linda Teuteberg η οποία λέει ότι βλέπει εκτός απο συνταγματικές και πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή του νόμου σκοπεύει να παρουσιάσει ακόμη και μια πρόταση κατά του νόμου για να «τροφοδοτήσει τη συζήτηση» στο κοινοβούλιο. «Όσο περισσότερο συζητάμε, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε τελικά ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι η λύση», παρατηρεί ο Michael Theurer ηγέτης των Φιλελευθέρων στην περιφερειακή συνέλευση της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Ακόμη και ο πρόεδρος της Bundestag, Bärbel Bas, συμβουλεύει να μην υπάρξει οποιαδήποτε «βιασύνη». «Πρέπει να δώσουμε περισσότερο χρόνο», είπε.

Η απόφαση του Scholz ριζοσπαστικοποίησε τα αντιεμβολιακά κινήματα με ολοένα και πιο βίαιες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Όπως παντού αλλού, το θέμα διχάζει βαθιά οικογένειες, φίλους και υπαλλήλους σε εταιρείες. Οι πολιτικοί φοβούνται ότι το χάσμα στην κοινωνία θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο. «Οι εντάσεις είναι πιθανό να αυξηθούν», φοβήθηκε ο Frank Baasner. Και σε μέρη της ανατολικής Γερμανίας, το ποσοστό των μη εμβολιασμένων αγγίζει το 40%

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τελικά, όσο ο καιρός περνάει οι κυβερνήσεις που σκέφτηκαν να θεσπίσουν την γενική υποχρεωτικότητα έρχονται αντιμέτωπες με πολλά προβλήματα. Αντιστάσεις των πολιτών, τεχνικά θέματα, νομικά και συνταγματικά ζητήματα. Επιπλέον η επέλαση της Όμικρον έχει απογυμνώσει το εμβολιαστικό αφήγημα. Είναι πολλοί ακόμα και στο εμβολιαστικό στρατόπεδο που διερωτώνται: «Για ποιον ιό άραγε να υποχρεώσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν;»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.