Ένα viral βίντεο μιας δασκάλας που χορεύει τον χορό της κοιλιάς στην Αίγυπτο, έχει πυροδοτήσει μια εθνική συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και τις κοινωνικά συντηρητικές αξίες της χώρας.

Η Aya Yousef απολύθηκε και χώρισε από τον σύζυγό της, αφού την τράβηξε βίντεο ένας συνάδελφός της σε μια επαγγελματική κοινωνική εκδήλωση σε ένα σκάφος του Νείλου, χωρίς την άδειά της.

Πλάνα την δείχνουν να κινείται στη μουσική μαζί με το διδακτικό προσωπικό που αποτελείται από άνδρες.

Σήμερα, οι γυναίκες που χορεύουν δημόσια τον χορό της κοιλιάς στη χώρα (ο οποίος λέγεται ότι χρονολογείται από την εποχή των Φαραώ) συχνά αποδοκιμάζονται. Το βίντεο της Yousef, η οποία φοράει μαντίλα και μακρυμάνικο φόρεμα για την ημερήσια εκδρομή στο ποτάμι, φαίνεται πολύ «ήρεμο» για τα δυτικά πρότυπα.

Ωστόσο, καθώς κοινοποιήθηκε ευρέως στα αραβικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε κατακραυγή στους Αιγύπτιους συντηρητικούς.

Οι επικριτές της ισχυρίστηκαν ότι είχε ενεργήσει επαίσχυντα: «Εκφράζει ξεκάθαρα την κακή εποχή που ζούμε!! Οτιδήποτε επιτρέπεται», έγραψε ένας χρήστης του Twitter. «Η εκπαίδευση έχει φτάσει σε χαμηλό επίπεδο στην Αίγυπτο», σχολίασε άλλος, ζητώντας την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.

Στη συνέχεια, η Yousef απολύθηκε από το δημοτικό σχολείο στην επαρχία Dakahlia στο Δέλτα του Νείλου, όπου είχε εργαστεί για αρκετά χρόνια διδάσκοντας αραβικά.

Η Aya Yousef, έχει ορκιστεί ότι δεν θα χορέψει ποτέ ξανά και είπε ότι είχε σκεφτεί να αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια της πρόσφατης δοκιμασίας της. «Δέκα λεπτά στη βάρκα στο Νείλο μου κόστισαν τη ζωή», είπε στους δημοσιογράφους.

Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών στην Αίγυπτο αντέδρασαν έντονα, επιμένοντας ότι η δασκάλα δεν έκανε τίποτα κακό και λέγοντας ότι ήταν θύμα «κυνηγιού μαγισσών».

Για την υποστήριξή της και για την υπεράσπιση των προσωπικών ελευθεριών, η αναπληρώτρια προϊσταμένη ενός άλλου σχολείου δημοσίευσε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον εαυτό της να χορεύει στον γάμο της κόρης της.

H επικεφαλής του Αιγυπτιακού Κέντρου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Dr Nihad Abu Qumsan, πρόσφερε στη Yousef δουλειά στο γραφείο της και της ζήτησε να φέρει το συμβόλαιό της από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να υποβάλει νομική καταγγελία κατά της απόλυσής της. Οι τοπικές αρχές την έχουν πλέον διορίσει σε μια θέση σε νέο σχολείο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η νεαρή δασκάλα παραπονέθηκε ότι η υπόθεση ήταν «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής». Επισήμανε ότι δεν χόρεψε σε δημόσιο ίδρυμα ή μπροστά σε μαθητές και είπε ότι σχεδίαζε να μηνύσει το άτομο που τράβηξε το βίντεο τον περασμένο μήνα.