«Έχετε λίγες ώρες να διαλυθείτε αλλιώς θα σας "διαλύσουμε" εμείς - Καμία διαπραγμάτευση»

Κοντά σε εμφύλιο βρίσκεται ο Καναδάς, λόγω των ιδεοληψιών του πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος –μετά τους BLM– στέλνει τις δυνάμεις ασφαλείας να συλλάβει τους πολίτες που διαμαρτύρονται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP) έδωσε τελεσίγαφο στους φορτηγατζήδες να αποχωρήσουν μέσα στις επόμενες ώρες, όπως αποκαλύπτει ο νομικός που εκπροσωπεί τους δυσαρεστημένους οδηγούς Ο δικηγόρος των πολιτικών ελευθεριών Τσαντ Ουίλιαμσον με έδρα το Κάλγκαρι αποκάλυψε ότι αξιωματούχοι της Βασιλικής Καναδικής Έφιππης Αστυνομίας παρέδωσαν το τελεσίγραφο σε εκπροσώπους από το «κονβόι ελευθερίας». «Η αστυνομία ουσιαστικά αποκλείει όλες τις διαπραγματεύσεις», είπε

«Η αστυνομία ουσιαστικά έχει αποκλείσει όλες τις διαπραγματεύσεις. Έχουν επισημάνει ότι έλαβαν εντολές πορείας ουσιαστικά για να ξανανοίξουν τον αυτοκινητόδρομο. Άφησαν να εννοηθεί ότι θα κατασχέσουν εξοπλισμό και θα ανοίξουν ξανά τον αυτοκινητόδρομο», πρόσθεσε.

Ο Γουίλιαμσον συνέχισε εξηγώντας ότι ο νόμος -τουλάχιστον στον Καναδά- δεν είναι με το μέρος των φορτηγατζήδων και ότι η αστυνομία είναι έτοιμη να παίξει «σκληρό πόκερ» μετά από τέσσερις ολόκληρες ημέρες διαμαρτυριών. «Υπάρχουν διάφορα νομοθετήματα και κατηγορίες που μπορούν ουσιαστικά να επιβληθούν ενάντια στους ανθρώπους που παραμένουν.

«Δεν πρόκειται να συζητήσουν τίποτα περαιτέρω με τους διαδηλωτές», πρόσθεσε ο νομικός «Έχουν επισημάνει ότι όσοι φεύγουν τώρα είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Όσοι μένουν πίσω, θα συλληφθούν» Χιλιάδες ακόμη διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο νοτιότερο σημείο της επαρχίας της Αλμπέρτα, μπλοκάροντας το πέρασμα στην πολιτεία Μοντάνα των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Αλμπέρτα σχολίασε την αντιπαράθεση στη Daily Mail. «Αυτό που μπορεί να ξεκίνησε ως ειρηνική συγκέντρωση γρήγορα μετατράπηκε σε παράνομο αποκλεισμό. Ενώ η αστυνομία της Αλμπέρτα είναι σε θέση να επιβάλλει το νόμο, είμαστε σε συνομιλίες με διαδηλωτές στο συνοριακό πέρασμα Coutts σε μια προσπάθεια να βρούμε μια ειρηνική και ασφαλή λύση για όλους τους εμπλεκόμενους. (…) Οι διαδηλωτές τελικά επέλεξαν να μην συμμορφωθούν.

Πλέον αναλαμβάνουμε περαιτέρω δράση, καθώς αυτός ο αποκλεισμός συνεχίζει να εμποδίζει την ικανότητα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης να παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής. Έχει επίσης επηρεάσει αρνητικά τη ροή αγαθών και υπηρεσιών και παρεμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία του κοινού. Ο αυτοκινητόδρομος θεωρείται απαραίτητη υποδομή.

Είναι παράνομη η εσκεμμένη παρεμπόδιση, διακοπή ή παρέμβαση στην κατασκευή, συντήρηση, χρήση ή λειτουργία οποιασδήποτε βασικής υποδομής με τρόπο που καθιστά τη βασική υποδομή επικίνδυνη, άχρηστη, μη λειτουργική ή αναποτελεσματική σύμφωνα με τον νόμο περί άμυνας υποδομών ζωτικής σημασίας της Αλμπέρτα. Οποιοσδήποτε μπλοκάρει ενεργά έναν αυτοκινητόδρομο—ή βοηθά, συμβουλεύει ή καθοδηγεί να αποκλειστεί ένας αυτοκινητόδρομος—μπορεί να συλληφθεί και να κατηγορηθεί βάσει αυτής της πράξης».

Το παλαιότερο tweet που «στοιχειώνει» τον Τριντό

Αίσθηση εν τω μεταξύ προκαλεί ένα παλαιότερο tweet του Καναδού πρωθυπουργού στο οποίο φαίνεται να πλέκει το εγκώμιο των φορτηγατζήδων της χώρας του και να τους χαρακτηρίζει ήρωες κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020

Η πολιτική ένταση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων αυξάνεται καθώς η αντιπολίτευση επικρίνει τον Τριντό που χαρακτηρίζει σήμερα τους οδηγούς «βίαιους» και «ρατσιστές» για διπροσωπία. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε μπλεγμένος σε μια θύελλα αντιδράσεων μετά από ένα tweet που έγραψε προ διετίεας, επαινώντας τους φορτηγατζήδες στην αρχή της πανδημίας.

«Ενώ πολλοί από εμάς εργάζονται από το σπίτι, υπάρχουν άλλοι που δεν μπορούν να το κάνουν – όπως οι οδηγοί φορτηγών που εργάζονται μέρα και νύχτα για να βεβαιωθούν ότι τα ράφια μας είναι γεμάτα», έγραφε ο Τριντό στο Twitter στις 31 Μαρτίου του 2020, τις πρώτες μέρες της πανδημίας. Όταν μπορείτε, παρακαλούμε να ευχαριστείτε τους οδηγούς (#ThankATrucker) για όλα όσα κάνουν και να τους βοηθάτε τους όπως μπορείτε.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει αλλάξει τόνο, επικρίνοντας σκληρά τους δεκάδες χιλιάδες οδηγούς φορτηγών της χώρας του και άλλους διαδηλωτές που ζητούν απλά να τον δουν, για την «απεχθή ρητορική» τους και την υποκίνηση βίας.

Ο Τριντό επιτέθηκε εναντίον των φορτηγατζήδων τη Δευτέρα, μιλώντας από άγνωστη τοποθεσία μετά την απόφαση των Αρχών να τον φυγαδεύσουν από την κατοικία του στην Οτάβα, εν μέσω της αναταραχής . Η γειτονιά του πρωθυπουργού πλημμύρισε με περίπου 50.000 διαδηλωτές και σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί από αυτούς σκόπευαν να αποκλείσουν σπίτια πολιτικών, ανέφερε το CBC.

«Οι Καναδοί ήταν σοκαρισμένοι και ειλικρινά αηδιασμένοι από τη συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων που διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της χώρας μας», είπε ο Τριντό, έχοντας αποκαλέσει τους φορτηγατζήδες που κατευθύνονταν προς την πόλη «μικρή περιθωριακή μειονότητα».

Ο Τριντό εν τω μεταξύ βρέθηκε θετικός στην COVID-19, ενώ δύο από τα τρία παιδιά του διαγνώστηκαν επίσης θετικά. «Αισθάνομαι καλά – και θα συνεχίσω να εργάζομαι εξ αποστάσεως αυτήν την εβδομάδα, ακολουθώντας τις οδηγίες δημόσιας υγείας. Όλοι, σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε» είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όταν ρωτήθηκε εάν πρόκειται να συναντήσει τους διαδηλωτές, ο Τριντό είπε ότι δεν ενδιαφέρεται να πάει «οπουδήποτε κοντά σε διαδηλώσεις που έχουν εκφράσει ρητορική μίσους και βία προς τους συμπολίτες τους». Πρόσθεσε ότι έχει παρευρεθεί και ο ο ίδιος σε διαδηλώσεις όταν «συμφωνεί με τους στόχους» τους, όπως εκείνους που υποστηρίζει το Black Lives Matter.