
Με αφορμή την διαμάχη Ελλάδας – Σκοπίων για την ονομασία, η ιταλική εφημερίδα La Stampa δημοσιεύει ανάλυση σχετικά με τη διαδικασία επιλογής ονόματος από ένα κράτος. Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στα ονόματα κρατών δεν είναι συχνές αλλά συμβαίνουν.
Ως παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση της Μιανμάρ, η οποία επέλεξε να ονομαστεί έτσι το 1989 σύμφωνα με την απόφαση της στρατιωτικής χούντας που βρισκόταν τότε στην εξουσία.
Το προηγούμενο όνομα ήταν Βιρμανία. Τα Ηνωμένα Έθνη δέχτηκαν αμέσως το νέο όνομα, ενώ η Βρετανία (της οποίας η Βιρμανία υπήρξε αποικία), ακριβώς όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες χρειάστηκαν δεκαετίες για να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τον όρο Μιανμάρ στις εφημερίδες και στα επίσημα έγγραφα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ομάδες εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται με την επιλογή των γεωγραφικών και πολιτικών ονομάτων και δημοσιεύουν ενημερώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιούνται αυτά τα ονόματα, αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι ένα κράτος αποκαλείται με το όνομα με το οποίο έγινε δεκτό ως μέλος του ΟΗΕ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.