ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

«Μεγάλη Αλβανία» μέχρι το 2025: Τίρανα και Πρίστινα αποφάσισαν την πλήρη ένωση τους

«Μεγάλη Αλβανία» μέχρι το 2025: Τίρανα και Πρίστινα αποφάσισαν την πλήρη ένωση τους

Εδώ και πολύ καιρό το pronews.gr έχει ενημερώσει με σχετική αρθρογραφία για την σχεδιαζόμενη και όπως όλα δείχνουν ανεμπόδιστη ένωση των δύο αλβανικών κρατών, της Αλβανίας και του Κοσοόβου και μάλιστα με έτος οριοθέτησης της ένωσης αυτής το 2025!

Δημιουργείται έτσι «αθόρυβα» η Μεγάλη Αλβανία με ότι συνεπάγεται αυτό για την ισορροπία δυνάμεων στα Βαλκάνια

Η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε τον Ιούνιο την ενοποίηση των τελωνειακών σημείων με την Αλβανία. Στο κοινοβούλιο ψήφισαν 67 υπέρ, ένας κατά και υπήρξε μία αποχή.

Το ψήφισμα προτάθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών

Οι εκπρόσωποι αυτού του πολιτικού φορέα κάλεσαν την κυβέρνηση να συμμετάσχει το συντομότερο δυνατόν στην εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος που θα διευκολύνει τη ροή των αγαθών μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, ωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και των δύο χωρών.

Η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε τότε και ένα άλλο ψήφισμα σχετικά με την κατάργηση των τιμολογίων των τηλεπικοινωνιών μεταξύ των δύο χωρών. Εν ολίγοις οδεύουν και προς τηλεπικοινωνιακή ένωση

Σημειώνεται ότι σήμερα στην αλβανική κυβέρνηση υπηρετούν Κοσοβάροι πολιτικοί. Στην υπουργοποίηση τεσσάρων Κοσσοβάρων Αλβανών προχώρησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα από τον Οκτώβριο του 2017, αποφασισμένος να προωθήσει τα σχέδια της λεγόμενης «Ενοποιητικής Πλατφόρμας» Αλβανίας – Κοσσυφοπεδίου, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων «κοινές» πρεσβείες και προξενεία των δύο χωρών στο εξωτερικό και την ελεύθερη κίνηση πολιτών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών μεταξύ των συνόρων αμφοτέρων των χωρών.

Τώρα έχουμε και συνέχεια καθώς σε μια κοινή συνάντηση που είχαν στην πόλη Peja του Κοσσόβου ο Αλβανός Πρωθυπουργός Edi Rama και ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου Ramush Haradinaj ενέκριναν την σύνταξη ενα κοινό κείμενο για την ενοποίηση των δύο αλβανικών κρατών νμέχρι το 2025.

Τόσο η Αλβανία όσο και το Κόσσοβο έχουν κάνει ήδη πολλές κινήσεις οι οποίες προετοιμάζουν την ενοποίηση των δύο κρατών, αρχίζοντας από την οδική ένωση τους με ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Durrës-Kukës-R7 (Ibrahim Rugova), συνολικού μήκους 307 χλμ, την ενοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου, του εκπαιδευτικού συστήματος κ.λπ. ενώ μέχρι σήμερα οι δύο κυβερνήσεις έχουν πραγματοποιήσει πέντε συσκέψεις.

Να θυμήσουμε ότι έχει προταθεί και η εκλογή κοινού προέδρου για τα 2 κράτη! Όποιος δεν καταλαβαίνει μάλλον δεν θέλει να βλέπει.

Εδώ και αρκετά χρόνια ο Αλβανός Πρωθυπουργός Edi Rama είχε δηλώσει ότι η χώρα του περιμένει την πρόσκληση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή όμως εξίσου σημαντική για τα Τίρανα είναι και η ενοποίηση των δύο αλβανικών κρατών καθώς θα αναβαθμίσει την ισχύ τους και τον λόγο τους στα Βαλκάνια

Εδώ όμως τίθεται πάλι ένα άλλο ζήτημα. Θα δεχτεί η ΕΕ στους κόλπους της ένα κράτος του οποίου ένα τμήμα έχει προσαρτηθεί βίαια; Προφανώς ναι γιατί όταν το επιτάσσουν τα συμφέροντα όλες οι οπτικές περί Δικαιοσύνης και Δικαίου αλλάζουν ανάλογα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας απευθύνθηκε στην ΕΕ λέγοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να περιμένει για πάντα την έγκριση της ΕΕ για την έναρξη της ενταξιακής της διαδικασίας, ενώ και το Κόσσοβο δεν μπορεί να περιμένει από την ΕΕ την έγκριση της για την μετακίνηση των πολιτών του Κοσσόβου στις χώρες μέλη της ΕΕ χωρίς την έκδοση βίζας.

Πάντως αν ενοποιηθούν τα 2 κράτη παραμένει ένα ερώτημα. Η ένταξή τους στην ΕΕ προγραμματίζεται για πριν ή μετά την ενοποίηση;

Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, το επόμενο βήμα των δύο αλβανικών κρατών είναι η δημιουργία μιας τελωνειακής ένωσης Αλβανίας-Κοσσόβου τους πρώτους έξι μήνες του 2019. Επιπλέον οι δύο χώρες θα εκδίδουν πλέον κοινές άδειες οδήγησης και άλλα επίσημα έγγραφα.

Στην ουσία δρουν ήδη σαν ένας ενιαίος κρατικός μηχανισμός.

Με βάση την απογραφή ο πληθυσμός της Αλβανίας φτάνει τα 2,876 εκατομμύρια (το 2017), ενώ το ΑΕΠ της χώρας το 2018 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 15,289 δις δολάρια (Nominal), το ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2018 έφτασε τα 5.319 δολάρια (Nominal), η ανεργία 12,4%, οι εξαγωγές τα 1,96 δις δολάρια (το 2016), οι εισαγωγές τα 4,667 δις δολάρια (το 2016), οι δημόσιες δαπάνες τα 2,75 δις δολάρια (το 2017) και το απόθεμα σε ξένο συνάλλαγμα 3,6 δις δολάρια (το 2018).

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας αριθμούν συνολικά σήμερα 8.500 άτομα και ο προϋπολογισμός άμυνας φτάνει τα 169,55 εκατ. δολάρια (το 2018).

Από την πλευρά του το Κόσσοβο έχει πληθυσμό 1,87 εκατομμύρια (το 2017) εκ των οποίων οι 200.000 δεν είναι Αλβανοί. Το ΑΕΠ της χώρας το 2017 έφτασε τα 7,73 δις δολάρια (Nominal), το ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2017 έφτασε τα 4.140 δολάρια (Nominal), η ανεργία το 24,1%, οι εξαγωγές τα 1,47 δις δολάρια (το 2017), οι εισαγωγές τα 3,8 δις δολάρια (το 2017), οι δημόσιες δαπάνες τα 2,166 δις δολάρια (το 2017).

Έτσι θα δημιουργήσουν μια χώρα 4,7 εκατομμυρίων καταναλωτών με ετήσιο ΑΕΠ 23 δισ δολαρίων η οποία πλέον μόνο αμελητέα δεν θα θεωρείται.

Υπάρχει και η λογική ότι μια μεγαλύτερη πληθυσμιακή αγορά πάντα είναι πιο εύκολο να προσελκύσει επενδύσεις, καθώς οι μικρές αγορές δεν διαθέτουν την δυνατότητα απόσβεσης τους.

Θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για τα δύο ορθόδοξα κράτη της Ελλάδας και της Σερβίας.

Φυσικά για να γίνει η ενοποίηση Κοσόβου και Αλβανίας θα πρέπει να έχουν τελειώσει τα ζητήματα με την σερβόφωνη Μιτροβίτσα και το αλβανόφωνο Πρέσεβο.

Δηλαδή να έχει γίνει ανταλλαγή «θυλάκων» μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δήλωσε την Τρίτη ότι «τώρα είναι η ώρα το Κόσοβο και η Σερβία να καταλήξουν σε μια συμφωνία», μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της αποσχισμένης περιοχής, τον Χασίμ Θάτσι, στον Λευκό Οίκο. Οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να βοηθήσουν αμφότερα τα μέρη να επιτύχουν αυτόν τον ιστορικό στόχο», συμπλήρωσε ο Μπόλτον μέσω Twitter.

Ο κοσοβάρος πρόεδρος Θάτσι εξέφρασε αισιοδοξία σε δική του ανάρτηση στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του στον Μπόλτον «για την απόλυτη υποστήριξη του Κοσόβου από αυτήν την κυβέρνηση» των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Συμφωνήσαμε ότι υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία διαλόγου που δεν πρέπει να χαθεί από τις δύο χώρες», συνέχισε ο Θάτσι και πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθήσει την προσπάθεια της πρώην επαρχίας της Σερβίας να ενταχθεί στο NATO, στην ΕΕ και στον ΟΗΕ.

Η συνάντηση των Μπόλτον και Θάτσι έγινε μία ημέρα μετά τη συνάντηση του προέδρου του Κοσόβου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο οποίος ενθάρρυνε το Κόσοβο να «εκμεταλλευθεί αυτή τη μοναδική ευκαιρία για να καταλήξει σε μια ιστορική, ολοκληρωμένη συμφωνία εξομάλυνσης (των σχέσεών του) με τη Σερβία» βάσει της διαδικασίας διαλόγου στην οποία μεσολαβεί η ΕΕ, όπως τόνισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Χέδερ Νάουερτ.

Ο Πομπέο εξάλλου προέτρεψε την Πρίστινα να ανακαλέσει την ισχύ των επιπρόσθετων δασμών ύψους 100% που επέβαλε στα προϊόντα που εισάγονται από τη Σερβία την περασμένη εβδομάδα, αντιδρώντας στην εκστρατεία του Βελιγραδίου με σκοπό το Κόσοβο να μην μπορέσει να ενταχθεί στην Ιντερπόλ.

«Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξει ο δρόμος για τη μελλοντική ολοκλήρωση αμφότερων των χωρών στην κοινότητα των εθνών της Δύσης», σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Νάουερτ.

Το Κόσοβο, όπου το 90% του πληθυσμού ανήκει στο αλβανικό έθνος, ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, έπειτα από μια αιματηρή σύρραξη. Αναγνωρίζεται από πολλές δυτικές μεγάλες δυνάμεις, αλλά ποτέ από τη σερβική κυβέρνηση, που θεωρεί πάντα την επαρχία τμήμα της δικής της επικράτειας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προφανώς για να επιδιώκουν την ανταλλαγή εδαφών ΗΠΑ και ΕΕ δεν θα έχουν πρόβλημα με την δημιουργία και της Μεγάλης Αλβανίας. Ίσως μάλιστα την θεωρούν το ιδανικό «αντίβαρο» για Ελλάδα και Σερβία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.