Σφραγίστηκε οριστικά το Τσέρνομπιλ από γιγαντιαίο σκέπαστρο (βίντεο)

Σφραγίστηκε οριστικά το Τσέρνομπιλ από γιγαντιαίο σκέπαστρο (βίντεο)

Η μεγαλύτερη στον κόσμο μετακινούμενη κατασκευή παραδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία. H νέα ασφαλής σαρκοφάγος, καλύπτει τον τέταρτο πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ που είχε καταστραφεί όταν σημειώθηκε το πυρηνικό δυστύχημα στις 26 Απριλίου 1986.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ σε ανάρτηση της στο Facebook, αναφέρει: «Η μόνιμη σαρκοφάγος στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ παραδόθηκε προς εκμετάλλευση στην ουκρανική πλευρά,δηλαδή από εδώ και στο εξής η Ουκρανία θα έχει την ευθύνη για την συντήρηση της κατασκευής.

Η κατασκευή της νέας σαρκοφάγου ξεκίνησε το 2012, μετά από ευρείας κλίμακας προπαρασκευαστικές εργασίες στο τμήμα που βρίσκεται καλυμμένος ο κατεστραμμένος τέταρτος πυρηνικός αντιδραστήρας. Λόγω των μεγάλων διαστάσεων της σαρκοφάγου, κατασκευάστηκε σε δύο τμήματα τα οποία ενώθηκαν επιτυχώς το 2015. Εντός της καμάρας της νέας σαρκοφάγου έχει τοποθετηθεί γερανός ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για την αποσυναρμολόγηση της παλιάς σαρκοφάγου και των υπολειμμάτων του τέταρτου αντιδραστήρα.

Η νέα σαρκοφάγος έχει προδιαγραφές να παρέχει προστασία για τα επόμενα 100 χρόνια, ενώ το κόστος της έφθασε το 1,5 δισ. δολάρια.

Μπορεί να την δει κάποιος από απόσταση 45 χιλιομέτρων. Έχει ύψος 106 μέτρα, πλάτος 257 μέτρα και μήκος 162 μέτρα, ο χώρος που καταλαμβάνει θα μπορούσε να χωρέσει τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, ενώ το βάρος της φθάνει τους 36.200 τόνους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.