ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά!

Καναδάς: Επιστρέφει στην Ινδία αγαλματίδιο του 18ου αιώνα – Είχε περιέλθει στην κατοχή του υπό «ύποπτες συνθήκες» (φώτο)

Καναδάς: Επιστρέφει στην Ινδία αγαλματίδιο του 18ου αιώνα – Είχε περιέλθει στην κατοχή του υπό «ύποπτες συνθήκες» (φώτο)

Ο Καναδάς ανακοίνωσε πως επέστρεψε στην Ινδία ένα αγαλματίδιο του 18ου αιώνα που είχε περιέλθει στην κατοχή του υπό «ύποπτες συνθήκες».

Ο Τόμας Τσέιζ, προσωρινός πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ρετζίνα στον Καναδά παρέδωσε ένα λίθινο είδωλο τού 18ου αιώνα της θεότητας Αναπούρνα στον ύπατο αρμοστή της Ινδίας στην Οτάβα, Ατζάι Μπισάρια.

Το ανεκτίμητο αυτό είδωλο πιστεύεται πως απομάκρυνε παρανόμως από ναό στον Γάγγη πριν από έναν αιώνα ο Καναδός συλλέκτης έργων τέχνης, Νόρμαν ΜακΚένζι.

Η δημοφιλής πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Ρετζίνας φημίζεται για το Μουσείο Τέχνης ΜακΚένζι που πήρε το όνομά του από τον Καναδό δικηγόρο και μαικήνα που έζησε από το 1869 έως το 1936.

Το αγαλματίδιο της θεότητας Αναπούρνα -θεότητα της τροφής σύμφωνα με τον Ινδουισμό- εντάχθηκε στη συλλογή του μουσείου από τον ΜακΚένζι το 1935.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου που επικαλείται έρευνα της καλλιτέχνη Ντίβια Μεχρά, πιθανολογείται πως ο ΜακΚένζι έφερε το είδωλο από ταξίδι του στην Ινδία το 1913, αφότου άγνωστος άκουσε την «επιθυμία του συλλέκτη να αποκτήσει το αγαλματίδιο το οποίο έκλεψε από την τοποθεσία του, ένα ναό στα πέτρινα σκαλοπάτια της όχθης του Γάγγη, στο Βαρανάσι».

Σε διαδικτυακή εκδήλωση το αγαλματίδιο παραδόθηκε από τους υπευθύνους του πανεπιστημίου στην ινδική ύπατη αρμοστία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ανακοίνωσή της, η Ινδική Ύπατη Αρμοστία τόνισε πως το πανεπιστήμιο που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σασκατσουάν του Καναδά, προσφάτως ανακάλυψε πως το συγκεκριμένο αγαλματίδιο πιθανώς «περιήλθε στην κατοχή του υπό ύποπτες συνθήκες, εκτός τού ηθικού πλαισίου που ορίζουν οι πανεπιστημιακές αρχές» και ως εκ τούτου αποφάσισε να το επιστρέψει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.