Η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία ως γγ του ΟΗΕ

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία ως γγ του ΟΗΕ

Tην υποψηφιότητα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για δεύτερη θητεία στο αξίωμα ανακοίνωσε επίσημα η κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Ο κ. Γκουτέρες θα ασκήσει τα καθήκοντα του ΓΓ «με αμεροληψία, αξιοσύνη και δεινότητα στον διάλογο», διαβεβαίωσε χθες μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Ο κ. Κόστα διευκρίνισε πως απηύθυνε επιστολές για την υποψηφιότητα στα προεδρεία της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ο Γενικός Γραμματέας είναι ευγνώμων, αντιμετωπίζει με σεμνότητα την υποστήριξη αυτή και θα κάνει το παν για να φανεί αντάξιός της», τόνισε ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Γκουτέρες, 71 ετών, ήδη ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΓΣ του ΟΗΕ νωρίτερα φέτος ότι θα ήθελε να συνεχίσει στον ρόλο. Ο πρώην επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (2005-2015) και προηγουμένως πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (1995-2002) ανέλαβε ΓΓ το 2017 και η θητεία του θα τερματιστεί στο τέλος της χρονιάς.

Ως εδώ, δεν έχει κανέναν αντίπαλο.

Όπως ορίζει η άγραφη παράδοση, τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία) έχουν τον τελευταίο λόγο για τον διορισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επικριτές της διαδικασίας τονίζουν πως δεν είναι διαφανής, ενώ πολλοί τάσσονται υπέρ της ιδέας να αναδειχθεί γυναίκα Γενική Γραμματέας για πρώτη φορά έπειτα από επτά δεκαετίες και πλέον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.