Λονδίνο και Βρυξέλλες κοντά σε συμφωνία για τις προμήθειες εμβολίων – Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις

Λονδίνο και Βρυξέλλες κοντά σε συμφωνία για τις προμήθειες εμβολίων – Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις

Λονδίνο και Βρυξέλλες βρίσκονται κοντά να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις προμήθειες εμβολίων κατά της Covid-19 το συντομότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο, ανέφερε σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Times.

Με βάση τη συμφωνία, η ΕΕ θα αποσύρει την απειλή της να απαγορεύσει εξαγωγές εμβολίων των Pfizer/BioNTech στη Βρετανία, τονίζει το δημοσίευμα.

Σε αντάλλαγμα, η βρετανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει να παραιτηθεί από μακροπρόθεσμες προμήθειες του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που επρόκειτο να εξαχθούν από την Ολλανδία, ανέφερε η εφημερίδα.

Χθες Παρασκευή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εργοστάσιο παραγωγής του εμβολίου της AstraZeneca στο εργοστάσιο Halix στην ολλανδική πόλη Λέιντεν και μια μονάδα παραγωγής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας.

Η έγκριση των μονάδων αυτών παραγωγής εμβολίων από την ΕΕ ήρθε καθώς το ευρωπαϊκό μπλοκ προσπαθεί να αυξήσει τις παραδόσεις το δεύτερο τρίμηνο και να επιταχύνει τον αργό ρυθμό εμβολιασμών στα κράτη μέλη.

Η γεμάτη προβλήματα διανομή εμβολίων στην Ένωση έχει οδηγήσει σε μια διένεξη με τη Βρετανία, η οποία έχει εισάγει 21 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που παρήχθησαν στην ΕΕ, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ΕΕ. Η Βρετανία υποστηρίζει ότι έκανε καλύτερη δουλειά διαπραγματεύοντας με παρασκευάστριες εταιρείες και οργανώνοντας αλυσίδες εφοδιασμού.

Βρυξέλλες και Λονδίνο προσπάθησαν να μειώσουν τις εντάσεις την Τετάρτη, δηλώνοντας ότι εργάζονται «για μια αμοιβαία επωφελή λύση και να επεκτείνουν την προσφορά εμβολίων για όλους τους πολίτες μας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.