ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Mirage Gstaad: To μοναδικό σπίτι – χαμαιλέοντας που γίνεται ένα με το περιβάλλον (βίντεο)

Mirage Gstaad: To μοναδικό σπίτι – χαμαιλέοντας που γίνεται ένα με το περιβάλλον (βίντεο)

Ένα απίθανο σπίτι από καθρέφτες δημιούργησε ο Αμερικανός καλλιτέχνης Νταγκ Άιτκεν στα βουνά του Γκστάαντ της Ελβετίας, το οποίο καταφέρνει να καμουφλάρεται μέσα στο περιβάλλον.

Με αυτή την αντανάκλαση, το «Mirage», όπως είναι το όνομα της εγκατάστασης, προκαλεί ουσιαστικά μια οφθαλμαπάτη, καθώς μοιάζει σαν να «εξαφανίζεται» στον χώρο λόγω των καθρεφτών, σαν χαμαιλέοντας.

Όσοι βρεθούν στην περιοχή, μπορούν να το επισκεφθούν και να περπατήσουν μέσα του, όπου ταβάνι και τοίχοι είναι επίσης καθρέφτες. Καθώς οι εποχές αλλάζουν γύρω του, οι καθρέφτες που καλύπτουν το ιδιαίτερο αυτό σπίτι δημιουργούν μια μεταβαλλόμενη προβολή τοπίου και ουρανού.

«Με ενδιαφέρουν πολύ τα έργα τέχνης που αλλάζουν συνεχώς», δήλωσε ο Άιτκεν. «Έργα τέχνης που αλλάζουν με το τοπίο».

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ταράτσα αντανακλά τον γαλάζιο ουρανό και οι πλευρές φαίνεται να συνδυάζονται με τα λιβάδια.

Από κάποιες οπτικές γωνίες, το Mirage φαίνεται να είναι μέρος της φύσης, ενώ άλλες φορές εμφανίζονται αντιπαραθέσεις όταν η κάτω πλευρά των γεισωμάτων αντανακλά αγριολούλουδα και γρασίδι, ακριβώς δίπλα στα σύννεφα που καθρεφτίζονται στα αετώματα.

Τον χειμώνα, παγοκρύσταλλοι κρέμονται από το υπόστεγο και νιφάδες χιονιού που πέφτουν περνούν μέσα από τους φεγγίτες.

Από την ανατολή έως το ηλιοβασίλεμα, το μεταβαλλόμενο φως και ο καιρός αντικατοπτρίζονται στην επιφάνεια του υπόστεγου. Τη νύχτα, τα φώτα από το εσωτερικό λάμπουν μέσα από τα παράθυρα.

Ο καλλιτέχνης βάσισε το σχεδιασμό του Mirage από τα σπίτια σε στιλ ράντσου που χτίστηκαν στην προαστιακή Καλιφόρνια τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 και έχοντας ως πηγή έμπνευσης τον αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ και την αρχιτεκτονική του αμερικανικού Ουέστ.

Το δημιούργημα αυτό δεν θα μείνει για πάντα σε αυτό το σημείο, αλλά θα μεταφερθεί κι αλλού, γι’ αυτό και οι διαστάσεις του είναι προσαρμοσμένες έτσι, ώστε να ταιριάζει στις διαφορετικές τοποθεσίες στις οποίες θα τοποθετηθεί. Επίσης, όταν κατασκευαζόταν, ο Άιτκεν έλαβε υπόψη του ότι το σπίτι θα έπρεπε να είναι ορατό στα πουλιά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έναν χρόνο αργότερα, τοποθετήθηκε στο εσωτερικό μιας πρώην τράπεζας στο Ντιτρόιτ. Η τωρινή εκδοχή, το «Αντικατοπτρισμός Γκστάαντ», έγινε για το ELEVATION 1049: Frequencies. Η εγκατάσταση του Άιτκεν παρέμεινε για δύο χρόνια στις ελβετικές Άλπεις (θα μετακινηθεί στις 5 Απριλίου) «καθρεφτίζοντας και αλληλεπιδρώντας με το ορεινό τοπίο καθώς αλλάζουν οι εποχές του χρόνου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.