
Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι απέδωσε εν μέρει την ευθύνη για το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής.
«Πρόκειται για fake news, με την έννοια ότι κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε ποτέ», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στο γερμανικό δημόσιο δίκτυο Phoenix, η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, τονίζοντας ότι τα λόγια της παραποιήθηκαν.
«Ήταν απλώς μια συζήτηση για τη χρονική εξέλιξη των γεγονότων, όπως ακριβώς παρουσιάζονται και στο βιβλίο μου Freiheit [Ελευθερία]. Για έναν ολόκληρο χρόνο δεν υπήρξε καμία αντίδραση… Και ξαφνικά προέκυψε τεράστια αναστάτωση επειδή πλέον ελάχιστοι διαβάζουν την αρχική πηγή», δήλωσε.
Όταν ρωτήθηκε αν είχε σκοπό να αποδώσει την ευθύνη για το ξέσπασμα του πολέμου στην Πολωνία ή στις χώρες της Βαλτικής, η Μέρκελ απάντησε: «Όχι. Αποτύχαμε όλοι — εγώ, όλοι οι άλλοι — όλοι αποτύχαμε στο να αποτρέψουμε αυτόν τον πόλεμο, ακόμη και στις συζητήσεις μας με τους Αμερικανούς».
Η συνέντευξη που πυροδότησε την οργή της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής
Σε συνέντευξή της τον Οκτώβριο στο ουγγρικό μέσο Partizán, η Μέρκελ είχε αναφερθεί στην άρνηση της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής να επιτρέψουν άμεσες συνομιλίες ανάμεσα σε εκείνη, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως απάντηση στη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα το καλοκαίρι του 2021.
Οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας αντέδρασαν έντονα στις δηλώσεις της Μέρκελ, θεωρώντας τις ως προσπάθεια να τους αποδοθεί μέρος της ευθύνης για την επίθεση της Ρωσίας μισό χρόνο αργότερα.
Η διευκρίνηση της Μέρκελ
Την Πέμπτη, η Μέρκελ διευκρίνισε περαιτέρω τη δήλωσή της, λέγοντας: «Λίγες ημέρες πριν καταθέσω την πρότασή μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Και απλώς δεν θεωρούσα σωστό το ότι εμείς οι Ευρωπαίοι δεν επιδιώκαμε επίσης μια συνομιλία με τον Πούτιν και αφήναμε αυτό τον ρόλο αποκλειστικά στην αμερικανική κυβέρνηση».
«Γι’ αυτό υποστήριξα αυτή τη νέα πρόταση και υπήρξε αντίδραση», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρχε καμία «απόδοση ευθύνης» στις δηλώσεις της σχετικά με τα αίτια του πολέμου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.