ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ν.Μάνγκους: Ποια είναι η «αγαπημένη» του Μ.Τσαβούσογλου που πυροδότησε το διπλωματικό επεισόδιο με τον Ν.Δένδια

Η Νάιλα Μοχάμεντ ελ Μάνγκους είναι η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης

Ν.Μάνγκους: Ποια είναι η «αγαπημένη» του Μ.Τσαβούσογλου που πυροδότησε το διπλωματικό επεισόδιο με τον Ν.Δένδια

Άναψε το φυτίλι, πυροδοτώντας διπλωματικό επεισόδιο όταν εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης για να υποδεχτεί τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Το ρεσιτάλ προκλητικότητας από πλευράς της υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μανγκούς, αποκαλύφθηκε όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος με τον Νίκο Δένδια στο αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας.

Εκεί περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, με τον κ.Δένδια να αποφασίζει να αναχωρήσει για τη Βεγγάζη χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Η Νάιλα Μανγκούς τράβηξε το σχοινί δεδομένου ότι είναι η υπουργός εκείνη που στις αρχές Οκτωβρίου υπέγραψε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο με το οποίο παραβιάζονται κατάφωρα τα κυρίαρχα δικαιώματα της Ελλάδας.

Η Νάιλα Μοχάμεντ ελ Μάνγκους είναι η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης, από τον Μάρτιο του 2021.

Μέσα ενημέρωσης τη χαρακτηρίζουν «συνεργάτιδα» του Τσαβούσογλου, ενώ το τουρκολιβυκό σύμφωνο που υπέγραψε προκάλεσε τα εγκωμιαστικά σχόλια του τουρκικού Τύπου.

000_32KM3U4

Η Λίβυα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό της

Προκάλεσε, όμως, και σχόλια καταδίκης στη Δύση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκφράζει την αντίθεσή του. «Η Λιβύη δεν μπορεί να υπογράφει μακροπρόθεσμες διεθνείς συμφωνίες» είχε τονίσει ειδικότερα για το σύμφωνο.

Η Λίβυα ΥΠΕΞ με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής

Στην ίδια γραμμή είχε κινηθεί και το Συμβουλίο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρθηκε στο άρθρο 6 του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) που δεν επιτρέπει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνίες.

068_AA_08092021_458178

Η Λίβυα ΥΠΕΞ με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής

Σημειώνεται ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο δίνει πάτημα στον Ερντογάν να ενισχύσει τη ρητορική του για το νεο-οθωμανικό όραμα που βασίζεται στην παραβίαση των κανόνων Διεθνούς Δικαίου.

000_9P22TL

Από την επίσκεψη της Νάιλα Μάνγκους στο Κουβέιτ

Η πορεία της Nάιλα Μάνγκους

H Nάιλα Μάνγκους γεννήθηκε το 1970 στο Κάρντιφ της Ουαλίας από Λίβυους μετανάστες, αλλά επέστρεψε σε ηλικία έξι ετών με την οικογένειά της στη Βεγγάζη, όπου και μεγάλωσε. Το 2009 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βεγγάζης, δίδαξε Ποινικό Δίκαιο και άσκησε τη δικηγορία προτού ενταχθεί στο προσωπικό του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, στο πρώτο διάστημα της εξέγερσης κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

Η Μάνγκους έφυγε από τη Λιβύη όταν άρχισε να φουντώνει ο εμφύλιος, το 2012, με το λιντσάρισμα του Μουαμάρ Καντάφι, και μετανάστευσε στις ΗΠΑ.

Εντάχθηκε στο αμερικανικό Institute of Peace στην Ουάσιγκτον, όπου παρείχε συμβουλές στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Ομάδας της Λιβύης. Με υποτροφία από το ίδρυμα Fulbright, η Μάνγκους ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη Μεταμόρφωση των Συγκρούσεων στο Eastern Mennonite University στις ΗΠΑ.

Συνέχισε τις σπουδές της για το διδακτορικό της στη Διαχείριση Συγκρούσεων και Ειρήνης στο Πανεπιστήμιο George Mason στη Βιρτζίνια, ενώ διετέλεσε υπεύθυνη προγράμματος για την Οικοδόμηση της Ειρήνης και το Παραδοσιακό Δίκαιο στο Κέντρο Παγκόσμιων Θρησκειών, Διπλωματίας και Επίλυσης Συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον της Βιρτζίνια, όταν κλήθηκε να αναλάβει πολιτικό ρόλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Μάνγκους συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της στην προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Ντμπέιμπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.