ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Οι γκάφες του Τ.Μπάιντεν – Όλες οι φορές που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ήξερε τι έλεγε 

Οι λεκτικές γκάφες του Αμερικανού προέδρου κοντεύουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο

Οι γκάφες του Τ.Μπάιντεν – Όλες οι φορές που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ήξερε τι έλεγε 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ουκ ολίγες φορές έχει ξεχάσει ονόματα και σημαντικά γεγονότα. 

Μάλιστα τους τελευταίους μήνες τον έχουμε δει να πέφτει και από τις σκάλες του προεδρικού αεροσκάφους «Air Force One» και το σταματημένο ποδήλατό του.

Οι λεκτικές γκάφες του Αμερικανού προέδρου κοντεύουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο αφού…. νεκρανασταίνει προέδρους και Καγκελαρίους μπερδεύοντάς τους με όσους κυβερνούν. Καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ -ετών 81- έχει δηλώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, κάνοντας έξαλλους τους εσωκομματικούς του αντιπάλους όπως και τους Δημοκρατικούς γενικότερα, καθώς τα φραστικά του ατοπήματα και οι απανωτές του τούμπες δίνουν πόντους στους Ρεπουμπλικανούς οι οποίοι τρίβουν τα χέρια τους.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι… πιτσιρικάς καθώς και εκείνος είναι πλέον 77 ετών. Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται όλο και περισσότερο ανήμπορος να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του για μία ακόμη τετραετία, την ώρα που δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση εντός του κόμματος των Δημοκρατικών. Αν και ακούγεται έντονα το όνομα της πρώην «πρώτης κυρίας» των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, προς το παρόν, δεν έχει ακουστεί επισήμως από τα «χείλη της» ότι θα ασχοληθεί με τα κοινά.

Στο πλευρό του υπάρχουν τις περισσότερες φορές οι στενοί συνεργάτες του που τον διορθώνουν διακριτικά «μπαλώνοντας» τα λάθη του, αλλά όταν είναι μόνος του στο βήμα, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.

Η επίθεση Μπάιντεν σε ειδικό εισαγγελέα για την μνήμη του

Οργισμένος εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τους ισχυρισμούς του ειδικού εισαγγελέα σχετικά με τη δυσκολία του να θυμηθεί σημαντικά γεγονότα της ζωής του. Σε μια αιφνιδιαστική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε χθες ότι η μνήμη του είναι «μια χαρά» και αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε πέθανε ο γιος του, λέγοντας: «Πώς διάολο τολμά να αναφερθεί σε αυτό;».

Ο Ειδικός Εισαγγελέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Χουρ έκρινε ότι ο Μπάιντεν είχε κρατήσει ακατάλληλα απόρρητα έγγραφα σχετικά με τη στρατιωτική και την εξωτερική πολιτική στο Αφγανιστάν, αφού υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος. Η καυστική έκθεση 345 σελίδων, που κυκλοφόρησε, ανέφερε ότι η μνήμη του προέδρου είχε «σημαντικούς περιορισμούς».

Ο Χουρ πήρε συνέντευξη από τον 81χρονο πρόεδρο επί πέντε ώρες, στο πλαίσιο της έρευνας. Ο εισαγγελέας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Μπάιντεν δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε ήταν αντιπρόεδρος (από το 2009-2017) ή «ακόμα και πότε πέθανε ο γιος του Μπο» (2015).

Στη συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ, ένας συναισθηματικά φορτισμένος Μπάιντεν τόνισε: «Ειλικρινά, όταν μου έκαναν την ερώτηση, αυτό που σκέφτηκα ήταν πως δεν ήταν δική τους δουλειά», είπε. «Δεν χρειάζομαι κανέναν να μου το θυμίζει πότε πέθανε ο Μπο».

Είπε ακόμη ότι ήταν «πολύ απασχολημένος… στη μέση του χειρισμού μιας διεθνούς κρίσης» όταν του πήρε συνέντευξη ο ειδικός εισαγγελέας από τις 8 έως τις 9 Οκτωβρίου πέρυσι – ακριβώς τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας.

Ο ειδικός εισαγγελέας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν δύσκολο να καταδικαστεί ο πρόεδρος για ακατάλληλο χειρισμό φακέλων επειδή «στη δίκη, ο κ. Μπάιντεν πιθανότατα θα παρουσιαζόταν σε ένα ένορκο, όπως έκανε κατά τη συνέντευξή του, ως συμπαθητικός, καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνθρωπος με κακή μνήμη».

Ωστόσο, ο ίδιος ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι είναι ο υποψήφιος με τα περισσότερα προσόντα. «Είμαι καλοπροαίρετος», είπε. «Και είμαι ηλικιωμένος. Ξέρω τι στο διάολο κάνω. Έστησε ξανά αυτή τη χώρα στα πόδια της. Δεν χρειάζομαι τη σύστασή του», σημείωσε.

Οι γκάφες του Μπάιντεν

Σε μια από τις τελευταίες του «γκάφες», ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον «μακαρίτη» Γερμανό Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, με τον οποίο, όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν, συναντήθηκε το 2021, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου της G7. Βεβαίως εννοούσε την τέως Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η συζήτηση, όπως είπε, αφορούσε την εισβολή στο Καπιτώλιο: «Και τότε ο Χέλμουτ Κολ στράφηκε προς το μέρος μου και μου είπε: «Τι θα έλεγες, κύριε Πρόεδρε, αν έπαιρνες τους «Times» του Λονδίνου και μάθαινες ότι 1.000 άνθρωποι είχαν σπάσει τις πόρτες του βρετανικού κοινοβουλίου, σκότωσαν μερικούς στο δρόμο, για να εμποδίσουν τον πρωθυπουργό να αναλάβει τα καθήκοντά του».

Ο Μπάιντεν ξεχνάει συχνά, δυσκολεύεται να τοποθετηθεί σε κάποιο θέμα ή απλά χάνει τα λόγια του λέγοντας πράγματα που δεν ευσταθούν.

Μπέρδεψε τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν με τον εκλιπόντα Φρανσουά Μιτεράν υποστηρίζοντας πως, λίγο μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, είχε μια συνομιλία μαζί του.

Ένα 24ωρο μετά, ξέχασε το όνομα της Χαμάς και εμφανίστηκε αδύναμος να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του.

Σε λεκτικό ατόπημα υπέπεσε ο Τζο Μπάιντεν και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Αμερικανός πρόεδρος, θέλοντας να μιλήσει για τον Ρώσο ομόλογό του, αντί να πει το επίθετό του, πήγε να τον αποκαλέσει Τραμπ. Δεν πρόλαβε, όμως, να ολοκληρώσει και στο βίντεο ακούγεται να λέει «Τρα…».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν μπερδεύεται με τον… Ντόναλντ Τραμπ. Σε παλιότερη συνέντευξή του δεν μπορούσε να θυμηθεί το όνομα του Ρεπουμπλικανού τέως προέδρου και τον είχε αποκαλέσει «Τζορτζ». Πολλοί τότε σχολίασαν ότι ο Μπάιντεν μπέρδεψε τον Τραμπ με τον Τζορτζ Μπους. Ορισμένοι, μάλιστα, πρόσεξαν ότι η σύζυγός του, Τζιλ, που καθόταν δίπλα του, ψιθύριζε το όνομα «Τραμπ» στον σύζυγό της.

Τον Ιούνιο του 2023, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν είχε ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια τελετής αποφοίτησης στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Κολοράντο. Ο 80χρονος πρόεδρος σκόνταψε κι έπεσε. Στο πλευρό του έσπευσαν συνεργάτες του, οι οποίοι τον βοήθησαν να σηκωθεί. Ακολούθως ο Μπάιντεν περπάτησε μέχρι τη θέση του, χωρίς να δείχνει ότι χτύπησε σοβαρά.

Δύο χρόνια νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2021, τον γύρο του κόσμου είχαν κάνει οι φωτογραφίες από την πτώση του Τζο Μπάιντεν στα σκαλιά του «Air Force One». O Αμερικανός πρόεδρος έπεσε στις σκάλες λίγο πριν την απογείωση του προεδρικού αεροσκάφους για την Ατλάντα όπου ήταν προγραμματισμένες συναντήσεις του με εκπροσώπους της ασιατικής κοινότητας. Αφού ακολούθησαν κι άλλες παρόμοιες τούμπες του Μπάιντεν, το επιτελείο του αποφάσισε διακριτικά να χρησιμοποιεί τη μικρότερη σκάλα.

Tον Ιούνιο του 2022, ο Αμερικανός πρόεδρος, έπεσε από το σταματημένο ποδήλατό του στο Ντέλαγουερ όπου περνάει το Σαββατοκύριακό του, όμως σηκώθηκε πολύ γρήγορα και διαβεβαίωσε ότι είναι «καλά». Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να σταματήσει για να μιλήσει με περαστικούς και με τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν αλλά δυσκολεύτηκε να κατεβάσει το πόδι του από το πετάλι και έπεσε πλαγίως, ενώ το ποδήλατο ήταν ακινητοποιημένο. Αμέσως τον περικύκλωσαν οι άνδρες της ασφάλειάς του, όμως εκείνος σηκώθηκε πολύ γρήγορα.

Οι λεκτικές… γκάφες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, λίγους μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές

O Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από σχεδόν οποιαδήποτε μεγάλη χώρα στον κόσμο». Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να αναμένεται ότι θα υπερβεί το 8,3% , οικονομολόγοι προειδοποιούν πως η ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι βαθύτερη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Εκτός από τον πληθωρισμό, ο Μπάιντεν μίλησε την ιατρική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση στη Νότια Φλόριντα όταν για πρώτη φορά μπέρδεψε τον πόλεμο στο Ιράκ με τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Μιλούν για τον πληθωρισμό… ο πληθωρισμός είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή λόγω ενός πολέμου στο Ιράκ και των επιπτώσεων στο πετρέλαιο και αυτού που κάνει η Ρωσία… με συγχωρείτε, τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο πρόεδρος σε μία προσπάθεια να τα …μπαλώσει.

Ο Μπάιντεν έχει στοχοποιηθεί εδώ και δεκαετίες για δημόσιες ανακρίβειες, οι οποίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του. Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2022, σε μια αποκαλυπτική γκάφα, ο Μπάιντεν προσπάθησε να αναγνωρίσει την αείμνηστη βουλευτή Τζάκι Βαλόρσκι σε μια εκδήλωση, ξεχνώντας ότι είχε πεθάνει στις αρχές του έτους αν και είχε συλλυπηθεί τους οικείους της για τον θάνατό της. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κοινοτικό κέντρο του Hallandale Beach και ήταν η πρώτη από τις τρεις στις οποίες πρόκειται να δώσει το παρών ο Μπάιντεν.

Τον Ιούνιο του 2021, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε και πάλι γκάφα, αυτή τη φορά στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G7 που διεξήχθη στην Κορνουάλη της Βρετανίας. Την πρώτη φορά, επιχείρησε να διορθώσει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον επισημαίνοντάς του ότι δεν ανέφερε τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής παρά το γεγονός ότι ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ το είχε ήδη κάνει.

Ο Μπάιντεν καθόταν ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. «Και ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής», έσπευσε να προσθέσει ο Τζο Μπάιντεν σε μία προσπάθεια να συμπληρώσει τον «οικοδεσπότη» της συνόδου». Έκπληκτος τότε ο Τζόνσον είπε: «Και, και, και ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής… όπως είπα νωρίτερα».

«Ω, το έκανε;», διερωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος συνειδητοποιώντας ότι μπέρδεψε τα λόγια του.«Το έκανα… σίγουρα το έκανα», απάντησε ο Τζόνσον.Τότε όσοι συμμετείχαν στην στρογγυλή τράπεζα άρχισαν να γελούν και ο Μακρόν στράφηκε προς τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, λέγοντάς του: «Αναφερθήκατε δύο φορές, Σίριλ», ακούστηκε να λέει ο Γάλλος πρόεδρος.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ και εκτός αυτής που ανησυχούν ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν είναι ικανός να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτητικές εκλογές που έρχονται», έχει σχολιάσει δημοσιογράφος του SkyNews για τον Μπάιντεν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα, στο εσωτερικό του κόμματος των Δημοκρατικών εκφράζονται ολοένα και δυνατότερα φωνές για την κατάσταση του προέδρου των ΗΠΑ και την ικανότητά του να αναμετρηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στις κρίσιμες επικείμενες προεδρικές εκλογές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.