Περού: Η νέα πρόεδρος δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει για πρόωρες εκλογές μετά την καθαίρεση του Καστίγιο

Η Ντίνα Μπολουάρτε απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες της για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση

Περού: Η νέα πρόεδρος δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει για πρόωρες εκλογές μετά την καθαίρεση του Καστίγιο

Η νέα πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε δήλωσε χθες Παρασκευή ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει για πρόωρες εκλογές με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αλλά απέκλεισε στην παρούσα φάση το ενδεχόμενο συνταγματικών τροποποιήσεων.

Η Μπολουάρτε — η οποία ανέλαβε καθήκοντα την Τετάρτη μετά την καθαίρεση του προκατόχου της, Πέδρο Καστίγιο — απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες της για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση εν μέσω επεισοδιακών διαδηλώσεων υπέρ του πρώην προέδρου της χώρας.

Η περουβιανή τηλεόραση μετέδωσε νωρίτερα εικόνες με εκατοντάδες αγρότες να αποκλείουν τμήμα ενός κεντρικού αυτοκινητοδρόμου, ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Εάν η κοινωνία και η παρούσα κατάσταση δικαιολογούν την προκήρυξη εκλογών, τότε σε συνεννόηση με τις δημοκρατικές και πολιτικές δυνάμεις στο Κογκρέσο, θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε», είπε η Μπολουάρτε σε δημοσιογράφους.

«Δεν είμαι εγώ που προκάλεσα αυτήν την κατάσταση, εγώ απλώς εκπληρώνω τον συνταγματικό ρόλο μου», συμπλήρωσε και απευθυνόμενη στους συμπατριώτες της είπε: «Καλώ τις αδερφές και τους αδερφούς μου που διαδηλώνουν… να ηρεμήσουν».

Η 60χρονη νομικός, η οποία ήταν αντιπρόεδρος του Καστίγιο, έγινε η πρώτη γυναίκα στον προεδρικό θώκο του Περού και η θητεία της θα ολοκληρωθεί το 2026 εάν δεν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις εκκλήσεις κομμάτων της αριστεράς για αλλαγή του Συντάγματος, η Μπολουάρτε είπε ότι θεωρεί πως «δεν ήρθε η ώρα. Αυτήν τη στιγμή το Περού διέρχεται μια πολιτική κρίση και πρέπει επίσης να επιλύσουμε την οικονομική και την επισιτιστική κρίση».

Η νέα πρόεδρος του Περού ανέφερε πως σκοπεύει να επισκεφθεί τον Πέδρο Καστίγιο στη φυλακή, σημειώνοντας ότι «το πραξικόπημά του μας εξέπληξε όλους, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών του».

Ο Καστίγιο προσπάθησε να διαλύσει το Κογκρέσο λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία που οδήγησε στην καθαίρεσή του. Συνελήφθη και αντιμετωπίζει ποινική δίωξη.

Ο πρώην προσωπάρχης και ο δικηγόρος του Πέδρο Καστίγιο υποστήριξαν ότι ο πρώην πρόεδρος του Περού, απηύθυνε το διάγγελμα όντας υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αρχές του Μεξικού γνωστοποίησαν την Πέμπτη ότι ξεκίνησαν συνομιλίες με την κυβέρνηση του Περού σχετικά με το αίτημα του Καστίγιο στην μεξικανική πρεσβεία για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Το απόγευμα της Παρασκευής, το περουβιανό υπουργείο Εξωτερικών του Περού κάλεσε τον πρεσβευτή του Μεξικού για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία του σχετικά με αυτήν την «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Περού».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.