Πολιτική κρίση στο Περού: Ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο ζητεί άσυλο στο Μεξικό

Ο Καστίγιο είναι αντιμέτωπος με εισαγγελικές έρευνες για «στάση» και «συνωμοσία»

Πολιτική κρίση στο Περού: Ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο ζητεί άσυλο στο Μεξικό

Ο πρώην πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος παύθηκε και προφυλακίστηκε, υπέβαλε επίσημα αίτημα να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στο Μεξικό και η μεξικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την περουβιανή, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ.

Αντιμέτωπος με εισαγγελικές έρευνες για «στάση» και «συνωμοσία», ο κ. Καστίγιο υπέβαλε το αίτημά του στη μεξικανική πρεσβεία στη Λίμα το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, διευκρίνισε ο κ. Εμπράρδ, μεταφορτώνοντας στο Twitter αντίτυπο επιστολής του δικηγόρου του πρώην προέδρου.

Ο συνήγορος, ο Βίκτορ Πέρες, τονίζει πως ο πρώην πρόεδρος είναι θύμα «διωγμού χωρίς καμία βάση από όργανα της δικαιοσύνης που έχει προσλάβει πολιτικό χαρακτήρα».

Η μεξικανική κυβέρνηση βρίσκεται αφότου έλαβε το αίτημα «σε διαβουλεύσεις με τις περουβιανές αρχές», έκανε γνωστό ο ΥΠΕΞ Εμπράρδ.

Ο πρεσβευτής του Μεξικού στη Λίμα, ο Πάμπλο Μονρόι, μπόρεσε να συναντηθεί με τον Πέδρο Καστίγιο στον τόπο κράτησής του, βάση της αστυνομίας στην περουβιανή πρωτεύουσα, συμπλήρωσε ο κ. Εμπράρδ. «Τον βρήκε καλά» και διαπίστωσε πως ήταν παρών «ο δικηγόρος του».

Νωρίτερα χθες, ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ αποκάλυψε πως ο Πέδρο Καστίγιο του τηλεφώνησε για να ζητήσει άσυλο στο Μεξικό.

Ο Μεξικανός πρόεδρος (εθνικιστική αριστερά) έκρινε πως ο κ. Καστίγιο μετατράπηκε σε θύμα των περουβιανών «οικονομικών και πολιτικών ελίτ».

Το Μεξικό θα περιμένει «μερικές ημέρες» προτού αναγνωρίσει τη νέα πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία ορκίστηκε την Τετάρτη.

Η περουβιανή δικαιοσύνη διέταξε χθες Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος Καστίγιο να προφυλακιστεί κατ’ αρχήν για επτά ημέρες.

Ο Πέδρο Καστίγιο παύθηκε την Τετάρτη, κατόπιν ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, μερικές ώρες αφότου ανακοίνωνε τη «διάλυσή» του, αποπειρώμενος ελιγμό που πολύ γρήγορα καταγγέλθηκε ως απόπειρα «πραξικοπήματος» από διάφορες προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένης της πρώην αντιπροέδρου και πλέον διαδόχου του.

Οι διώξεις σε βάρος του 53χρονου πρώην εκπαιδευτικού και συνδικαλιστή για «στάση» και «συνωμοσία» προστίθενται σε άλλες έξι έρευνες για διαφθορά ή άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος που διενεργούνται σε βάρος του, υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται επίσης μέλη της οικογένειάς του και του πολιτικού του περιβάλλοντος. Ο ενδιαφερόμενος αρνείται τις κατηγορίες, λέει πως εγγράφονται στο πλαίσιο του «διωγμού» του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Μεξικό έχει μακρά παράδοση ως προς τη χορήγηση ασύλου σε προσωπικότητες που υφίστανται διωγμό. Το 2019, χορήγησε άσυλο στον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες. Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ έχει εξάλλου προσφέρει άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ, τον ιδρυτή του WikiLeaks.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.