Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ: «Η Τουρκία είναι συνδεδεμένη μαζί μας όσο καμία άλλη χώρα»!

«Έχουμε διπλό καρδιακό παλμό»!

Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ: «Η Τουρκία είναι συνδεδεμένη μαζί μας όσο καμία άλλη χώρα»!

Ως την χώρα που είναι «συνδεδεμένη με την Γερμανία όσο καμία άλλη» χαρακτήρισε την Τουρκία η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ η οποία θα βρεθεί αύριο στην Ελλάδα.

Εν συνεχεία την επόμενη ημέρα θα ταξιδέψει στην Άγκυρα.

«Το ταξίδι μου στην Τουρκία με οδηγεί σε έναν απαραίτητο εταίρο και σε μια χώρα που είναι συνδεδεμένη με τη δική μας όσο καμία άλλη.

Μια γερμανική και μια τουρκική καρδιά χτυπούν σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία.

Πέρασαν οι μέρες που αυτό θεωρούνταν πρόβλημα. Για μένα, αυτός ο διπλός καρδιακός παλμός σημαίνει διπλή δύναμη».

Όπως καθίσταται σαφές η Γερμανίδα ΥΠΕΞ δεν έκανε τον κόπο να κρύψει πόσο σημαντική είναι για την Γερμανία η Τουρκία ενώ σημειώνεται πως πάγια πολιτική των Γερμανών σχετικά με τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου είναι πως αυτά πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.

Αυτό σημαίνει πως όταν «αντικατασταθούν» τα BMP-1 από τα γερμανικά Marder αυτά δεν θα μπορούν να αναπτυχθούν στα ελληνικά νησιά.

Πριν έρθει στην χώρα μας είπε τα γνωστά περί «ενότητας» μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, η κ. Μπέρμποκ αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά και την κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας, τόνισε ότι αυτό θα αποτελέσει σημαντικό θέμα των συνομιλιών της τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Άγκυρα, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «στενό συνεργάτη» της Γερμανίας.

Ως «σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να είμαστε ενωμένοι», επισήμανε χαρακτηριστικά η Γερμανίας ΥΠΕΞ.

Φυσικά αυτό σημαίνει πως θα ζητήσει «ψυχραιμία» και από την στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει απαιτήσεις θα είναι αυτή που θα πρέπει να είναι «ψύχραιμη», από μόνο του πηγαίνει εκεί το πράγμα…

Παράλληλα, η Αναλένα Μπέρμποκ αναφέρθηκε και στις «φρικαλεότητες» των Γερμανών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχής, ενώ υπογράμμισε ότι ως υπουργός Εξωτερικών «πρέπει να διατηρήσει τη μνήμη ζωντανή».

Για το ταξίδι της στην Τουρκία, συνόψισε τις σημαντικές διαφορές με τον «σημαντικό εταίρο»: Ελευθερία έκφρασης, ανθρώπινα δικαιώματα, εφαρμογή των υποχρεώσεων ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η δήλωση της Αναλένα Μπέρμποκ

«Με την Ελλάδα επισκέπτομαι έναν από τους στενότερους συνεργάτες μας στην Ευρώπη. Έχουμε ομοϊδεάτες στην Αθήνα, τόσο για την υποστήριξη της Ουκρανίας και της κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στην επιθετικότητα της Ρωσίας, όσο και για την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική κρίση και να επιταχύνουμε μαζικά την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αλλά όσο εξοικειωμένοι είναι πολλοί Γερμανοί στην Ελλάδα από αξέχαστες διακοπές, λίγα είναι γνωστά για την έκταση των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι Γερμανοί εδώ κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Ως Υπουργός Εξωτερικών, είναι σημαντικό για μένα να διατηρήσω τη μνήμη ζωντανή.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ασφάλεια στη Μεσόγειο. Σε μια εποχή που η τάξη ασφαλείας της Ευρώπης αμφισβητείται ουσιαστικά από τον Πρόεδρο Πούτιν, εμείς ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Είναι σημαντικό να λύνουμε προβλήματα στις συζητήσεις, όχι με την κλιμάκωση των εντάσεων. Αυτό θα είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα των συνομιλιών μου στην Άγκυρα.

Το ταξίδι μου στην Τουρκία με οδηγεί σε έναν απαραίτητο εταίρο και σε μια χώρα που είναι συνδεδεμένη με τη δική μας όσο καμία άλλη.

Μια γερμανική και μια τουρκική καρδιά χτυπούν σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία.

Πέρασαν οι μέρες που αυτό θεωρούνταν πρόβλημα. Για μένα, αυτός ο διπλός καρδιακός παλμός σημαίνει διπλή δύναμη.

Όπως σε κάθε στενή σχέση, θα μιλήσω λοιπόν ειλικρινά με τους Τούρκους φίλους μας: για τη σημασία του ΝΑΤΟ και την ενίσχυσή του μέσω της αποδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας, για τρόπους εξόδου από τον συστηματικό πόλεμο των σιτηρών του Πούτιν και τη μεσολάβηση της Τουρκίας που δίνει ελπίδα σε απελπισμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Και φυσικά στην Τουρκία θα αναφερθώ και στα θέματα στα οποία υπάρχουν μεγάλες, μερικές φορές θεμελιώδεις, διαφορές.

Ελευθερία έκφρασης, ανθρώπινα δικαιώματα, εφαρμογή των υποχρεώσεων ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βλέπουμε πώς οι δρόμοι μας απομακρύνονται όλο και περισσότερο εδώ, πρέπει να φροντίσουμε να κινηθούν ξανά ο ένας προς τον άλλον».

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα από το Πακιστάν, θα γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης, θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό της Νίκο Δένδια, αλλά και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Η κ. Μπέρμποκ θα μεταβεί την επομένη στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί με τη σειρά του την Ελλάδα την προσεχή Παρασκευή 10/6, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Βαλκάνια.

Ο κ. Σολτς θα παρακαθίσει, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Ο Γερμανός καγκελάριος θα διανυκτερεύσει στη Θεσσαλονίκη, από όπου την επόμενη ημέρα θα μεταβεί στα Σκόπια και ακολούθως στη Βουλγαρία. Θα έχουν προηγηθεί επισκέψεις του κ. Σολτς την Παρασκευή στο Κόσοβο και στη Σερβία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υπήρξε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων και θεωρούμε ότι αυτή η εταιρική ανταλλαγή απόψεων θα συνεχιστεί και σε αυτό το ταξίδι», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.