«Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία»

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στο «Πεδίο του Άρεως» μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ, πανηγυρίζοντας τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος συγκέντρωσε το 58% των ψήφων αφήνοντας πίσω 16 μονάδες την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν.

Ο Μακρόν έφτασε μαζί με τη σύζυγό του Μπριζίτ Μακρόν, υπό τον ήχο του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την νικητήρια ομιλία του, η ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας έχει δημιουργήσει έναν χώρο όπου θα συγκεντρωνόταν περίπου 3.000 υποστηρικτές του. Περίπου 1.500 δημοσιογράφοι έχουν επίσης διαπιστευτεί για να καλύψουν την εκδήλωση.

Απευθυνόμενος στη λαοθάλασσα των οπαδών του παρουσία του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ, υπουργών και συμβούλων του, αλλά και πολιτικών προσωπικοτήτων στην επινίκια ομιλία του ο Μακρόν τόνισε:

«Παντού σε ολόκληρη τη Γαλλία και στα υπερπόντια εδάφη, σας ευχαριστώ!

Μετά από πέντε χρόνια τρομερών κρίσεων σήμερα, 24 Απριλίου του 2022, η πλειοψηφία επέλεξε να μου εμπιστευτεί τη δημοκρατία μας και για τα επόμενα πέντε χρόνια», τόνισε.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη, τους συνοδοπόρους μας κι όλους τους εκλεγμένους που έκαναν πραγματικότητα αυτή την επανεκλογή.

Ξέρω ότι μοιραστήκατε τις πεποιθήσεις και αγγίζοντας την καρδιά σας είδατε την αλήθεια. Σας ευχαριστώ!».

«Θέλω να ευχαριστήσω όσους μου εμπιστεύτηκαν για να συνεχίσω τον αγώνα για μια Γαλλία, να προχωρήσομε στην καινοτομία και να κάνουμε τη χώρα ένα μεγάλο οικολογικό έθνος.

Ξέρω ότι πολλοί με ψήφισαν όχι γιατί ασπάζονται τις ιδέες μου, αλλά για να ορθώσουν φραγμό στην ακροδεξιά. Θέλω να τους τονίσω ότι η ψήφος αυτή με καθιστά υπεύθυνο απέναντί τους για τα επόμενα πέντε χρόνια επειδή ενίσχυσαν την δημοκρατία.

Σκέφτομαι και τους συμπατριώτες μας που απείχαν. Η σιωπή τους σήμαινε άρνηση επιλογής και πρέπει να το σκεφτούμε.

Σκέφτομαι και όσους ψήφισαν την κυρία Λεπέν και κατανοώ την απογοήτευσή τους. Δεν θέλω να τους γιουχάρετε. Θέλω να είμαι πρόεδρος όλων, όχι ο υποψήφιος ενός στρατοπέδου.

Ξέρω ότι για τους συμπατριώτες μας που ψήφισαν ακροδεξιά, ο θυμός τους ώθησε να ψηφίσουν αυτό το πρόγραμμα κι είναι επίσης δική μου ευθύνη και του επιτελείου μου. Η σημερινή ψήφος μας επιβάλλει να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσχέρειες και να απαντήσουμε σε όλες τις εκφράσεις θυμού.

Έχουμε ένα σχέδιο δημοκρατικό, κοινωνικό βασισμένο στην εργασία, ένα σχέδιο απελευθέρωσης των επιχειρηματικών, πολιτιστικών μας δυνατοτήτων, ένα σχέδιο που θέλω να φέρω εις πέρας τα επόμενα πέντε χρόνια και να απαντήσω στις διαιρέσεις και τις διαφορές συνεχίζοντας για μια κοινωνία πιο δίκαιη για την ισότητα ανδρών – γυναικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γι’ αυτό λοιπόν, χρειάζεται να είμαστε φιλόδοξοι και απαιτητικοί γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε. Είναι κι ο πόλεμος στην Ουκρανία που μας θυμίζει ότι ζούμε τραγική εποχή. Η Γαλλία πρέπει να δείξει την δύναμή της», είπε.