Πρόταση μομφής την Τετάρτη

Αντιμέτωπη με πολύ αυξημένη πιθανότητα κατάρρευσης βρίσκεται η κυβέρνηση του φιλελεύθερου Κίριλ Πέτκοφ στη Βουλγαρία αυτή την εβδομάδα, καθώς την Τετάρτη συζητείται στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας.

Η κρίση ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα με την παραίτηση δύο υπουργών προερχόμενων από το κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (TISP) του τραγουδιστή και τηλεστάρ της Βουλγαρίας, Σλάβι Τριφόνοφ και την Πέμπτη μέρος των βουλευτών του ίδιου, οι βουλευτές του κόμματος GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και το λεγόμενο φιλορωσικό κόμμα κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας με στόχο την απομάκρυνση από την εξουσία μιας κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία είχε ορκιστεί να καθαρίσει τη χώρα από την ενδημική διαφθορά και υιοθέτησε μια ασυνήθιστα σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πέτκοφ ανήλθε πριν από έξι μήνες στην εξουσία στη Βουλγαρία μετά από μια ταραχώδη χρονιά τριών εκλογικών αναμετρήσεων κι αφού συγκρότησε έναν τετραμερή κυβερνητικό συνασπισμό τον Δεκέμβριο. Σε μια χώρα με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία ο Πέτκοφ ακολούθησε μια πιο ξεκάθαρη φιλονατοϊκή ατζέντα και απέπεμπψε τον υπουργό Άμυνας, όταν εκείνος χαρακτήρισε «επιχείρηση» τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, σε μια ένδειξη του πόσο σοβαρά σκόπευε να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, η κυβέρνηση Πέτκοφ άνοιξε το δρόμο για τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ως υπόπτου για διαφθορά, αλλά αντιτάχθηκε ο αμφιλεγόμενος γενικός εισαγγελέας και τελικά το δικαστήριο έκρινε αυθαίρετη τη σύλληψη και άφησε τον Μπορίσοφ ελεύθερο.

Της πρότασης δυσπιστίας είχε προηγηθεί η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του κόμματος του Τριφόνοφ λόγω διαφωνιών για τον προϋπολογισμό και κατηγορώντας τον Πέτκοφ ότι υιοθετεί ήπια στάση έναντι των ενταξιακών φιλοδοξιών της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Αλλά στη Βουλγαρία γίνεται πολλή κουβέντα για το κατά πόσον ο Τριφόνοφ τράβηξε την πρίζα από την κυβέρνηση για λόγους που σχετίζονται με την πανίσχυρη μαφία των ολιγαρχών της χώρας, μια ερμηνεία που δίνουν λίγοι βουλευτές από το κόμμα του, οι οποίοι τώρα στηρίζουν τον Πέτκοφ, επειδή όπως λένε το κόμμα τους «τα έκανε πλακάκια» με τη μαφία, κάτι που απορρίπτει ως παράλογο ο «λαϊκός βάρδος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αλλά ακόμη και με τους αποστάτες από το κόμμα του Τριφόνοφ, ο συνασπισμός του Πέτκοφ απέχει έξι βουλευτές από την απόλυτη πλειοψηφία των 121 που θα χρειαζόταν για την πρόταση δυσπιστίας την Τετάρτη και με δεδομένο τώρα ότι τον Πέτκοφ υποστηρίζουν λιγότεροι βουλευτές απ’ όσους τον καταψήφισαν η Βουλγαρία κινδυνεύει να ολισθήσει σε νέα, βαθύτερη πολιτική κρίση και δεν αποκλείεται να στηθούν μέσα στο καλοκαίρι κάλπες για τέταρτη φορά από τον Απρίλιο του 2021, κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προοπτικές της για ένταξη στην ευρωζώνη σε δύο χρόνια.