ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Δημοσκόπηση «καμπανάκι» για την κυβέρνηση Ο.Σολτς: Το 70% των Γερμανών θεωρεί αναποτελεσματικό το κράτος

Μόλις το 27% εμπιστεύεται το γερμανικό κράτος

Δημοσκόπηση «καμπανάκι» για την κυβέρνηση Ο.Σολτς: Το 70% των Γερμανών θεωρεί αναποτελεσματικό το κράτος

Η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών δεν εμπιστεύεται την ικανότητα δράσης του γερμανικού κράτους, σύμφωνα με αποκαλυπτική δημοσκόπηση. 

Διοικητικές διαδικασίες που καθυστερούν, αυξημένος γραφειοκρατικός φόρτος και μια υπόσχεση προώθησης της ψηφιοποίησης από την συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων, η οποία όμως δεν φαίνεται να λειτουργεί στην πράξη όπως θα έπρεπε.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό της Γερμανικής Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (DBB) σχετικά με την εικόνα του γερμανικού δημόσιου τομέα, το 70% (για την ακρίβεια πρόκειται σε απόλυτους αριθμούς για το 69%) των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι το δημόσιο στη Γερμανία έχει φτάσει στα όριά του.

Με άλλα λόγια η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών δεν θεωρεί ότι οι κρατικοί λειτουργοί δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν τα διοικητικά καθήκοντά τους με τη δέουσα επάρκεια και ταχύτητα. Από την άλλη πλευρά, μόλις το 27% εκτιμά ότι το γερμανικό κράτος είναι “ικανό” να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του.

Ενδιαφέρον έχει ότι το 2020, πρώτη χρονιά της πανδημίας του κορωνοϊού, μόνο το 40% θεωρούσε ελλειμματική την ικανότητα δράσης του γερμανικού κρατικού μηχανισμού. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η εικόνα του γερμανικού κράτους είναι χειρότερη   στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας.

Εκεί το 77% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το γερμανικό δημόσιο έχει φτάσει σε οριακό σημείο εξαιτίας χρόνιων προβλημάτων και “υπερφόρτωσης” καθηκόντων.

Σοβαρό “καμπανάκι” για την διακυβέρνηση Σολτς

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων, Ούλριχ Ζίλμπερμπαχ τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης προκαλούν “σοκ” και ουσιαστικά αποτελούν μομφή προς την ικανότητα διακυβέρνησης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος είχε υποσχεθεί στους πολίτες μια αποτελεσματική “ηγεσία, την οποία δεν έχει προσφέρει”.

Όπως παρατηρεί ο ίδιος, την οργή των πολιτών για τη δυσλειτουργία του δημόσιου τομέα “πληρώνουν” συχνά οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το 54% εξ αυτών δηλώνει μάλιστα ότι έχει πέσει θύμα λεκτικής βίας, απειλών ή ακόμη και σωματικής βίας εν ώρα άσκησης των καθηκόντων του. “Περιμένουμε απλώς από τους πολιτικούς να αφήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους να κάνουν τη δουλειά τους” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζίλμπερμπαχ.

Προσπάθειες απλοποίησης και επιτάχυνσης διαδικασιών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική συγκυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να σώσει, θα έλεγε κανείς, τη φήμη της στο πεδίο της ψηφιοποίησης και κατ’ επέκταση της επιτάχυνσης καθημερινών γραφειοκρατικών διαδικασιών. Την Τετάρτη, για παράδειγμα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε στο Βερολίνο πακέτο μέτρων που απλοποιεί και καθιστά πιο ελκυστική την εγκατάσταση μικρών μονάδων παραγωγής ηλιακής ενέργειας στα μπαλκόνια, αίροντας γραφειοκρατικά εμπόδια στο πλαίσιο της ευρύτερης ενεργειακής μετάβασης στη Γερμανία.

Ένα άλλο μέτρο ελάφρυνσης και επιτάχυνσης των ασφαλιστικών διαδικασιών είναι επίσης η εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων μέσω των καρτών ασφάλισης ή application που συνδέεται με τις σχετικές υπηρεσίες των γερμανικών ασφαλιστικών ταμείων. Στόχος είναι να αντικατασταθούν τα περίφημα “ροζ χαρτάκια” των γερμανικών συνταγογραφήσεων φαρμάκων και να απλοποιηθεί η όλη διαδικασία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόκειται για μια ιδέα, την οποία η Ελλάδα εφαρμόζει εδώ και χρόνια διευκολύνοντας γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς στην καθημερινότητά τους, δημιουργώντας συγχρόνως ένα σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης του “κύκλου ζωής” των φαρμάκων στη χώρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.