ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο νέος επικεφαλής του Eurogroup

Ο νέος επικεφαλής του Eurogroup

Τόσο στην ίδια του τη χώρα όσο και στις Βρυξέλλες είναι άγνωστος. Ένας πολιτικός  του οποίου ακόμα και η ορθή προφορά του ονόματός του αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης στους Ευρωπαίους δημοσιογράφους. «Αγγλόφιλος» και σχετικά άπειρος με την ευρωπαϊκή πολιτική. Ένας άνθρωπος σε μια θέση κλειδί της ευρωζώνης ο οποίος δεν μιλάει καν Γαλλικά.  Ο λόγος για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον υπουργό Οικονομικών των Κάτω Χωρών, τον «ιπτάμενο Ολλανδό» που διαδέχεται στην προεδρία του eurogroup τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας μόλις έξι εβδομάδες όταν το όνομά του ακούστηκε για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες ως ο επικρατέστερος διάδοχος του πρωθυπουργού του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου στο «κονκλάβιο» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.  Ένας 46χρονος πρώην αριστερός με σπουδές στην Αγροτική Οικονομία  στη θέση του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Μια «λευκή σελίδα» στην οποία η Γερμανία θα αναπτύσσει την πολιτική της για το ευρώ ή ένας «ικανός διπλωμάτης» που θα αναλάβει να δώσει νέα ώθηση στην ευρωζώνη;

Ο διάδοχος του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ

Το βασικότερο «πρόβλημα» του Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι ακριβώς το ότι διαδέχεται τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. «Τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο πολιτικό» όπως τον χαρακτήρισε ο πρώην Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.  Τα τελευταία οκτώ χρόνια ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ κατάφερνε να συμβιβάζει με αριστοτεχνικό τρόπο τις αντικρουόμενες πλευρές στις συνεδριάσεις του eurogroup. Πολύγλωσσος, ευρωπαϊστής και ικανότατος πολιτικός ο «αιώνιος» πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ήταν πάντοτε ο ιδανικός συνομιλητής ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν επαναπαυόταν στο ρόλο του μεσολαβητή. «Ο Γιούνκερ έχει δύο ελαττώματα. Έχει άποψη και την εκφράζει δημοσίως» είχε δηλώσει Ευρωπαίος πολιτικός.  Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχοντας την υποστήριξη πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ακόμα και του ίδιου του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ανέλαβε πρόεδρος του eurogroup παρά τις αρχικές γαλλικές επιφυλάξεις . Ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί τον κάλεσε μάλιστα  να μην παρεκκλίνει από τη «γραμμή Γιούνκερ» την ώρα που μερίδα του γαλλικού Τύπου επικρίνει τον Πρόεδρο Ολάντ που συμφώνησε να αναλάβει την προεδρία του eurogroup ένας πολιτικός που δεν γνωρίζει Γαλλικά.

Ο «ιπτάμενος Ολλανδός»

Ο Γερούν Ρενέ Βίκτορ Άντον Ντάισελμπλουμ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στο Έιντχόφεν στις 29 Μαρτίου του 1966. Σπούδασε αγροτική οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Βάγκενινγκεν και συνέχισε τις σπουδές του στην Ιρλανδία. Γιός ενός καθηγητή Αγγλικών ο Γερούν Ντάισελμπλουμ περνούσε τα καλοκαίρια του στην εξοχική κατοικία της οικογένειάς του στην Αγγλία.  Στα 15 του χρόνια θα λάβει μέρος σε μια διαδήλωση κατά της εγκατάστασης ΝΑΤΟικών πυραύλων στην Ολλανδία την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Μέλος της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος στην Ολλανδία ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα επιλέξει να παρουσιάσει ένα διαφορετικό προφίλ κατά την προεκλογική περίοδο του 2003. Ένθερμος υποστηρικτής της ενσωμάτωσης στην ολλανδική κοινωνία των μουσουλμάνων θα αντιταχθεί σθεναρά στην πώληση βιντεοπαιχνιδιών με σκηνές βίας καθώς και στην προβολή ακατάλληλων ερωτικών σκηνών από την ολλανδική τηλεόραση.  Πολιτικός ελάχιστα γνωστός ακόμα και στην ίδια του τη χώρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στις 5 Νοεμβρίου του 2012 θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει προσωρινά την αγαπημένη του ασχολία, την εκτροφή χοίρων, καθώς θα τοποθετηθεί υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε.

Μέσα σε τέσσερεις μόλις μήνες εμφανίζεται ως ο μοναδικός υποψήφιος για τη διαδοχή του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του eurogroup εν μέσω της χειρότερης κρίσης του ευρώ.

«Ένας αντίστροφος Άγιος Βασίλης»

Υπουργός Οικονομικών μίας «μικρής» χώρας της ευρωζώνης που διατηρεί ακόμα την ανώτατη αξιολόγηση των τριών «Α». Προερχόμενος από την Benelux, τη βασική «δεξαμενή» Ευρωπαίων πολιτικών. Μέλος Εργατικού Κόμματος.  Αυτά ήταν τα τρία ατού του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την προεδρία του eurogroup. Σε μια από τις ελάχιστες δημόσιες τοποθετήσεις του για την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική υπογράμμισε πως «κανείς δεν πρέπει να περιμένει πως θα λάβει κάποιο δώρο. Ο κάθε ένας πρέπει να καλύπτει τις υποχρεώσεις του» δήλωση που του έδωσε τον χαρακτηρισμό ως «αντίστροφος Άγιος Βασίλης». Ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν επίσης αυτός που υποσχέθηκε να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές στην πάταξη της φοροδιαφυγής δίνοντας μια λίστα με αδήλωτα πολυτελή σκάφη που ανήκουν σε Έλληνες πολίτες  και τα οποία βρίσκονται σε ολλανδικά λιμάνια.

Λάτρης της μουσικής του Miles Davis και των κινηματογραφικών ταινιών των Monty Python ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέλαβε επικεφαλής του eurogroup σε μια περίοδο που η κρίση του ευρώ αγγίζει πλέον και τον «σκληρό πυρήνα» του κοινού νομίσματος με τους διεθνείς αναλυτές να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για πιθανή υποβάθμιση ακόμα και της Ολλανδίας, της χώρας του νέου ίδιου του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.