Ενώ η Τουρκία μπλοκάρει την ιατρική βοήθεια προς Κύπρο η Κομισιόν δίνει εκατομμύρια ευρώ στους Τ/κ: «Σας στηρίζουμε»

Ενώ η Τουρκία μπλοκάρει την ιατρική βοήθεια προς Κύπρο η Κομισιόν δίνει εκατομμύρια ευρώ στους Τ/κ: «Σας στηρίζουμε»

Την ώρα που η Τουρκία καταπατά τα κυριαρχικά διακαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας (κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) με τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της και φτάνει σήμερα σε σημείο να απαγορεύει σε αεροπλάνο με ιατρική βοήθεια(!) να περάσει από τον εναέριο χώρο της, η Κομισιόν και η Πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λέει στους Τουρκοκυπρίους να μην «ανησυχούν», διότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαθέσει σε αυτούς πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Μάλλον η ΕΕ πήρε την πρωτοβουλία να «ελαφρύνει» κάπως την Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει κάποιες οικονομικές δυσκολίες αυτό το διάστημα…

Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τις προσπάθειες ενάντια στις ιατρικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αναφέρει απαντητική επιστολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Μουσταφά Ακιντζί, την οποία κοινοποίησε ο ίδιος.

Μετά την επιστολή από την Παγκόσμια Τράπεζα ότι είναι έτοιμη να παρέχει τεχνική υποστήριξη στους Τουρκοκύπριους, ήρθε η επιστολή από την Πρόεδρο της Κομισιόν, που αποτελεί απάντηση στην επιστολή Ακιντζί τέλη Μαρτίου προς την ΕΕ για βοήθεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρει, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, από τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ότι επιπλέον της στήριξης που παρέχουν μέχρι σήμερα, εργάζονται για να μπορέσουν να βοηθήσουν και τις μικρές επιχειρήσεις αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ανέφερε επίσης ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει λόγω του Covid 19 μια κατάσταση που δεν αντιμετώπισε προηγουμένως και συμφώνησε με την άποψη του κ. Ακιντζί ότι σε αυτόν τον αγώνα όλοι οι παράγοντες πρέπει να συνεργαστούν και να βρίσκονται σε συντονισμό.

Για να γίνει η ΕΕ υποβοηθητική προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, γίνονται διεργασίες για μεγαλύτερη βοήθεια μεσοπρόθεσμα ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρεται στην επιστολή της στη βοήθεια της ΕΕ μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) ύψους 2,5 εκ ευρώ για ιατρικό εξοπλισμό, που είναι το πρώτο μέρος της συνολικής βοήθειας 5 εκ ευρώ προς τους Τουρκοκύπριους, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Επιπλέον, προσθέτει, προτάθηκε η χρηματοδότηση για μια περίοδο 3 μηνών, 25 επαγγελματιών υγείας. Εκφράζει δε την ετοιμότητα της ΕΕ να συμβάλλει στην τεχνική βοήθεια για την ενίσχυση της δυνατότητας της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει ακόμη ότι βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για τη στήριξη της τουρκοκυπριακής οικονομίας και ειδικότερα διεύρυνση του προγράμματος για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των εμποροκαταστηματαρχών, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόγραμμα μέσω του οποίου αυτές οι επιχειρήσεις είχαν λάβει βοήθεια και στο παρελθόν.

Επιπλέον, αναφέρει, βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των εργασιών για να δοθεί βοήθεια σε γεωργούς στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης.

Προσθέτει ότι η ΕΕ αντικρίζει με ευαισθησία τα αιτήματα αλληλεγγύης και στήριξης της προσπάθειας αντιμετώπισης της οικονομικής διάστασης της πανδημίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και αξιολογούν το να λάβουν μερικά επιπλέον νέα μέτρα για να παρέχουν έγκαιρη και αποτελεσματική βοήθεια, ιδιαίτερα σε μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διαβεβαιώνει τέλος, όπως αναφέρεται, τον κ. Ακιντζί ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την τουρκοκυπριακή κοινότητα για να αντιμετωπιστούν οι ιατρικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.