ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Αστρονομικά ποσά δανείζει η ΕΚΤ στις τράπεζες

Αστρονομικά ποσά δανείζει η ΕΚΤ στις τράπεζες

Εξαιρετικά φτηνό χρήμα, μέσω δανείων, προσφέρει σε εκατοντάδες τράπεζες η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), στο πλαίσιο έκτακτης στήριξης, με αφορμή την κρίση που δημιουργείται από την πανδημία του κορονοϊού σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Ο εν λόγω δανεισμός έχει τριετή διάρκεια και αποσκοπεί στο να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να δανείζουν σε επιχειρήσεις, ώστε να μην εξαντληθεί η ρευστότητά τους και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργίας τους. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, στην αντίθετη περίπτωση (δηλαδή, δυσλειτουργία επιχειρήσεων) θα υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδήματος, που θα έβλαπταν τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως δήλωσε η ΕΚΤ, 742 τράπεζες στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το νόμισμα του ευρώ, μπορούν να επωφεληθούν από την παραπάνω προσφορά, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -1%, αρκεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεχίσουν να δανείζουν τις επιχειρήσεις. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες πληρώνονται από την ΕΚΤ για να δανειστούν τα χρήματα: μια προσφορά που οι περισσότερες τράπεζες θα δυσκολευτούν να αρνηθούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται πως η πιστωτική αυτή προσφορά της ΕΚΤ θα υλοποιηθεί ταυτόχρονα με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα, ύψους 1,35 τρισ. ευρώ. Παρόμοια μέτρα έχουν εφαρμοστεί από τη Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) και άλλες κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών του πλανήτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.