ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Στην προεδρία της ΕΕ η Γερμανία: Οι προτεραιότητές της

Στην προεδρία της ΕΕ η Γερμανία: Οι προτεραιότητές της

Την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέλαβε την Τετάρτη, 1η Ιουνίου, και έως το τέλος του έτους η Γερμανία.

Με σύνθημα «Μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης» η Γερμανία στοχεύει στην προώθηση του σχεδίου υπέρβασης της κρίσης του κορωνοϊού τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η γερμανική προεδρία προσδιορίζει τις προτεραιότητές της ως εξής:

Υπέρβαση της κρίσης του κορωνοϊού μακροπρόθεσμα και οικονομική ανάκαμψη.
Μια ισχυρότερη και περισσότερο καινοτόμος Ευρώπη.
Μια δίκαιη και βιώσιμη Ευρώπη.
Μια Ευρώπη ασφάλειας και κοινών αξιών.
Μια Ευρώπη ισχυρή στον κόσμο.

«Μόνο εάν ελέγξουμε την COVID-19 μακροπρόθεσμα, επενδύοντας στην οικονομία της Ευρώπης, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητές μας στην καινοτομία και ενδυναμώνοντας την κοινωνική συνοχή, μπορεί η ΕΕ και τα μέλη της να ξεπεράσουν την κρίση αποτελεσματικά και μόνιμα», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η γερμανική προεδρία, που αναλαμβάνει παράλληλα την δέσμευση: «Να κάνουμε το παν προκειμένου να καταπιαστούμε με αυτή την αποστολή από κοινού και με στοχευμένο τρόπο να βοηθήσουμε την Ευρώπη να ανακάμψει, καθώς στόχος μας είναι η Ευρώπη να βγει από αυτή την κρίση ισχυρότερη και περισσότερο βιώσιμη και δίκαιη».

Όπως συνεχίζει, στην ανακοίνωσή της: «Πρέπει να επικεντρώσουμε από κοινού την προσοχή μας στις μείζονες διαδικασίες αλλαγής της εποχής μας, όπως η κλιματική αλλαγή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο εξελισσόμενος κόσμος της εργασίας. Η ΕΕ αντιπροσωπεύει επίσης την περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη ευημερία. Αναδεικνύεται η ανάγκη η ΕΕ να διδαχτεί από την εμπειρία της πανδημίας και να εργαστεί με σύμπνοια για τη δημιουργία πλαισίου που θα διασφαλίζει ότι στο μέλλον θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι».

Η Γερμανία δεσμεύεται, επίσης, να κινηθεί «για την ταχεία συμφωνία στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στη γρήγορη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης, προκειμένου να έχουμε βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη με φιλόδοξες επενδύσεις στην προστασία του κλίματος, στην έρευνα και στην ψηφιακή μετάβαση. Η πανδημία του κορωνοϊού έδειξε πιο καθαρά από ποτέ ότι η Ευρώπη πρέπει να πετύχει κυριαρχία στο ψηφιακό πεδίο ώστε να παραμείνει ικανή για δράση και στο μέλλον».

Παράλληλα, η Γερμανία: «Είναι προσηλωμένη σε μια παγκόσμια τάξη η οποία βασίζεται σε κανόνες και ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία η ΕΕ παίζει έναν ρόλο διαμορφώνοντας τα στάνταρντ και τις νόρμες παγκοσμίως. Η πανδημία οδήγησε σε μείζονες παραβιάσεις στην καθημερινή ζωή πολλών Ευρωπαίων και όξυνε τις ανισότητες».

Νέα αρχή αναφορικά με τη διαμόρφωση ενιαίου συστήματος ασύλου χρειάζεται η Ευρώπη, με τους Γερμανούς να τονίζουν μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή κοινότητα δικαίου και αξιών. Αυτό απαιτεί να συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας και να βρούμε πειστικές απαντήσεις σε κομβικά ερωτήματα στους τομείς της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει μια περιοχή όπου όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως προέλευσης, πεποιθήσεων και κοσμοθεωρίας, μπορούν να αισθάνονται ελεύθεροι και ασφαλείς. Προωθούμε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα σύστημα δίκαιο, λειτουργικό, αποτελεσματικό και ανθεκτικό σε κρίσεις».

Αναφέρεται, ακόμα, ότι στόχος της Γερμανίας είναι: «Να ελαχιστοποιήσουμε τη δημιουργία λάθος κινήτρων μεταξύ των κρατών/μελών και για εκείνους οι οποίοι χρειάζονται προστασία και να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα λειτουργεί στην πράξη. Πρέπει να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα εκείνων οι οποίοι επιδιώκουν και δικαιούνται προστασία και να λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις σχετικά με το ποιος πραγματικά χρειάζεται προστασία από ένα ευρωπαϊκό κράτος/μέλος. Θέλουμε μεταξύ άλλων να εισαγάγουμε υποχρεωτικές διαδικασίες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ προκειμένου να είμαστε σε θέση να κατηγοριοποιήσουμε και να αξιολογήσουμε τις αιτήσεις ασύλου σε προκαταρκτικές διαδικασίες σε πρώιμο στάδιο και να αρνηθούμε την είσοδο στην ΕΕ, όπου είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ανάγκη προστασίας. Ταυτόχρονα, θέλουμε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τις δυνατότητες της Ένωσης για μετεγκατάσταση».

Αναφέρθηκε και στο σύστημα Σένγκεν, το οποίο: «Αποτελεί αναπόσπαστο πυλώνα της ευρωπαϊκής συνεργασίας και συνοχής. Αυτό το σύστημα χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν είναι εγγυημένες η ασφάλεια των πολιτών μας και η συντεταγμένη διαχείριση της μετανάστευσης. Η Ευρώπη χρειάζεται καλύτερες ευκαιρίες μετανάστευσης, για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εξειδικευμένων εργατών».

Το Brexit είναι ακόμα ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τη γερμανική προεδρία, η οποία επεσήμανε στην ανακοίνωσή της: «Η Γερμανία θα εργαστεί για να διασφαλίσει την συνεχιζόμενη συνοχή των “27”. Στόχος μας είναι μια συμφωνία ελκυστική και για τις δύο πλευρές, στη βάση της συμφωνηθείσας Πολιτικής Διακήρυξης».

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της η Γερμανία θα στηρίξει και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι εμείς οι Ευρωπαίοι μόνο μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις διεθνείς προκλήσεις, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας μέσω της συνεργασίας και να προστατεύσουμε τις αξίες μας», επισημαίνει το Βερολίνο και αναφέρεται συγκεκριμένα στην «ευθύνη της ΕΕ έναντι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στις οποίες πρέπει να δοθεί αξιόπιστη προοπτική ένταξης στην ΕΕ, καθώς η προσέγγιση στην ΕΕ εξυπηρετεί και τα ευρωπαϊκά στρατηγικά συμφέροντα. Σε αυτό το πλαίσιο, συνοδεύουμε ενεργά τις συνεχιζόμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και προετοιμαζόμαστε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, συντάσσοντας το προσχέδιο του διαπραγματευτικού πλαισίου, με βάση τη νέα διαδικασία ένταξης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσον αφορά στις διεθνείς σχέσεις: «Από κοινού με τον Ύπατο Εκπρόσωπο σκοπεύουμε να προωθήσουμε συνολική και ενεργό συνεργασία με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός πολιτικού διαλόγου σε ευρεία βάση και με θετική ατζέντα διατλαντικού εμπορίου, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο πιο στενός εταίρος της ΕΕ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Η πολιτική σχετικά με την Κίνα που υιοθετήθηκε από όλους τους θεσμούς της ΕΕ και τα κράτη/μέλη θα πρέπει να είναι ενιαία και ισορροπημένη και να διαμορφώνεται από τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα και τις αξίες της ΕΕ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.