ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Μαστίγιο» της Στοκχόλμης σε Αθήνα για όσα τους καταμαρτύρησαν για τον κορωνοϊό: «Νέα δανεικά ίσον νέο μνημόνιο»

«Μαστίγιο» της Στοκχόλμης σε Αθήνα για όσα τους καταμαρτύρησαν για τον κορωνοϊό: «Νέα δανεικά ίσον νέο μνημόνιο»

Η Σουηδική κυβέρνηση έχει προσέλθει στην Σύνοδο Κορυφής με “μαστίγιο” έναντι της Αθήνας μετά τα όσα στην περίοδο του ελληνικού lockdown η ελληνική κυβέρνηση καταμαρτύρησε στην Στοκχόλμη για το πόσο λάθος πολιτική είχαν που δεν επέβαλλαν καραντίνα στους πολίτες τους.

Επιπλέον ο χαρακτηρισμό της Σουηδίας ως “επικίνδυνης χώρας” σχετικά με τον COVID-19 και το ότι μόλις τώρα ξεκινάνε οι πτήσεις από την σκανδιναβικής χώρα προς την Ελλάδα έχει δώσει έναν άλλο τόνο στο τρόπο αντιμετώπισης της Ελλάδας από την Σουηδία.

Μάλιστα στην Στοκχόλμη ίσως δεν ξεχνούν και τα όσα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Ελλάδα διέδιδαν για το πόσο καταστροφική πολιτική είχε πάρει η Σουηδία που δεν είχε επιβάλει καραντίνα αλλά άφησε να λειτουργεί η οικονομία. Τώρα από αυτή την “αποτυχημένη” κυβέρνηση η Αθήνα ζητά νέα δανεικά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε σήμερα ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι ηγέτες της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027). Η σημερινή δεύτερη μέρα συνομιλιών αναμενόταν να ξεκινήσει από νωρίς το πρωί στις Βρυξέλλες, ωστόσο , σύμφωνα με αξιωματούχους, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, παρουσίασε κάποιες νέες προτάσεις στους ηγέτες, καθυστερώντας τον αρχικό προγραμματισμό.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο, διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία(σ.σ. δηλαδή τώρα πηγαίνει η ελληνική κυβέρνηση από την χώρα που υποτίθεται απέτυχε να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό να την βοηθήσει στην οικονομία!). Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Μία διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

Κυβερνητικές πηγές: «Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί»

Για μια δύσκολη διαπραγμάτευση έκαναν λόγο ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

«Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη» ανέφεραν οι ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ.

«Όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες» κατέληξαν οι κυβερνητικές πηγές.

Εμμένει στις θέσεις της η Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι χτες βράδυ, οι διαβουλεύσεις σταμάτησαν μετά το δείπνο, το οποίο ολοκληρώθηκε περίπου στις 23.30 το βράδυ ώρα Βρυξελλών.

Η Ελλάδα επιμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής εν μέσω των σκληρών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με αρμόδια πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητά να είναι ακέραιο το πρόγραμμα και να διατηρηθεί η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων. Η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες, εναντιώνεται στον επιμερισμό 70-30, και τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.