Μνημόνιο για μόλις 6 δισ. ευρώ μας επιβάλλει η ΕΕ – Τα υπόλοιπα χρήματα πρέπει να τα επιστρέψουμε!

Μνημόνιο για μόλις 6 δισ. ευρώ μας επιβάλλει η ΕΕ – Τα υπόλοιπα χρήματα πρέπει να τα επιστρέψουμε!

Τα καθαρά χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα από το «Ταμείο Ανάκαμψης» και για τα οποία θα χρειαστεί να επιβάλλει σκληρό μνημόνιο με τριπλή εποπτεία είναι μόλις 6 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα επιστρέψει.

Διαψεύδοντας και την πιο συγκρατημένη κυβερνητική εκτίμηση, με βάση τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., η Ελλάδα θα λάβει επιδοτήσεις 16,69 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα καθαρά είναι 6,42 δισ., καθώς τα 10,27 δισ. ευρώ πρέπει να τα επιστρέψει.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και δημοσιοποίησε το βέλγικο think tank για την Οικονομία, Bruegel, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί από τις αγορές 750 δις ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στα κράτη μέλη με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων. Από αυτό το ποσό η Ελλάδα λαμβάνει ως επιχορήγηση με βάση τη συμφωνία και τον αλγόριθμο που έχει τεθεί με τα κριτήρια κατανομής 16,69 δις ευρώ.

Ωστόσο, η κάθε χώρα-μέλος θα αναλάβει να πληρώσει ένα ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστιαίο νούμερο. Για την Ελλάδα αυτό το ποσοστό είναι 1,37% που σημαίνει 10,27 δισ. ευρώ, χωρίς τόκους και προμήθειες. Δηλαδή, τα χρήματα που δεν θα επιστρέψει η Ελλάδα στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι 6,42 δισ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον τα 72 δισ. ευρώ για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση δεν προκύπτουν από πουθενά. Το πραγματικό ποσό της επιχορήγησης είναι… 16m69 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια έχουμε 13 δισ. ευρώ με δάνεια αλλά και 32 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, χρήματα δηλαδή που θα δίνονταν έτσι κι αλλιώς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.