«Αιδώς Αργείοι»: Ουδέτερη θέση από την ΕΕ στην υπογραφή της συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

«Αιδώς Αργείοι»: Ουδέτερη θέση από την ΕΕ στην υπογραφή της συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

H EE όπως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κράτησε ουδέτερη στάση σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.

Μάλιστα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, είχε συνάντηση την Πέμπτη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Μάλτα όπου δήλωσε πως πρέπει να αποφεύγονται οι «μονομερείς ενέργειες», χωρίς να διευκρινίζει περισσότερα.

Σύμφωνα με όσα γράφει στις αναρτήσεις του στο twitter, στον απόηχο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ, ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι «οι καλές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις διαφορές μέσω του διαλόγου και να αποφύγουμε μονομερείς ενέργειες».

«Στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου, οι σχέσεις με την Τουρκία θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη» προσθέτει.

«Συνέχιση συζητήσεων με Tσαβούσογλου σχετικά με το πώς να αντιστραφούν οι τρέχουσες αρνητικές τάσεις και να βρεθούν τρόποι για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί συνεχή αποκλιμάκωση, συγκεκριμένη δράση και καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» σημειώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε… εκ μέρους της ΕΕ λέγοντας πως η Ένωση είναι δυσαρεστημένη από τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.

Στις δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης από την Μάλτα ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε συγκεκριμένα ότι συναντήθηκε με τον Ζοζέπ Μπορέλ και τον ευχαριστεί για τις προσπάθειές του για εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Γνωρίζετε ότι για την μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο έγιναν κάποιες προσπάθειες, τόσο από την Γερμανία, όσο και από την ΕΕ και ιδιαίτερα από τον Ζοζέπ Μπορέλ, άλλωστε, η στάση της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα είναι γνωστή. Κάνουμε βήματα ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση και κάναμε ανασκόπηση όλων αυτών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, «ήρθε η είδηση ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο. Και ειδικά από την πλευρά της ΕΕ υπήρξε μεγάλη απογοήτευση. Γι αυτό το θέμα θα προβούμε σε καθαρές δηλώσεις. Άλλωστε το ΥΠΕΞ μας προέβη σε δήλωση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.