ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

ΕΕ: Δεν αναγνωρίζει τον Α.Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας – Ετοιμάζει κυρώσεις

ΕΕ: Δεν αναγνωρίζει τον Α.Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας – Ετοιμάζει κυρώσεις

Ο Ζοζέπ Μπορέλ γνωστοποίησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ως Πρόεδρο της Λευκορωσίας, εξ ου κι ετοιμάζεται να επιβάλει σημαντικές κυρώσεις σε αξιωματούχους της κυβέρνησης της χώρας.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, σε συζήτηση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ανέφερε σχετικά: «Θεωρούμε ότι στις εκλογές της 9ης Αυγούστου έγινε νοθεία και δεν αναγνωρίζουμε τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ως νόμιμο Πρόεδρο της Λευκορωσίας».

Όπως πρόσθεσε: «Πρόκειται να υιοθετήσουμε κυρώσεις για έναν σημαντικό αριθμό υπευθύνων για βιαιότητες, καταστολή και νοθεία των αποτελεσμάτων των εκλογών. Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να υιοθετηθούν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 -25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή αξιοπιστία».

Ο 73χρονος αξιωματούχος της ΕΕ διευκρίνισε πως η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την προσεχή Δευτέρα (21/09). «Επιθυμούμε μια λύση που θα επιτρέψει να επιβάλλουμε κυρώσεις στην Τουρκία και τη Λευκορωσία με τον ίδιο ρυθμό», συμπλήρωσε. Δείτε, εδώ, αναλυτικά τι δήλωσε για την Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει και σε εξέταση των σχέσεών της με τη Λευκορωσία, ώστε να «εντοπίσει τους τομείς στους οποίους πρέπει να ανασταλούν ή να επανεξεταστούν οι επαφές, αυτούς στους οποίους ενδιαφέρεται να αρχίσει ή να εντατικοποιήσει τις επαφές και για να υποστηρίξει τον λαό και την κοινωνία των πολιτών στη Λευκορωσία και τους τομείς στους οποίους μπορεί να προσφέρει επιπρόσθετη βοήθεια, αν υπάρχει μια εξέλιξη προς μια νέα δημοκρατική Λευκορωσία».

Κλείνοντας, υπογράμμισε: «Εάν η κατάσταση εξακολουθήσει να επιδεινώνεται, επιπρόσθετες κυρώσεις θα εξεταστούν. Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να οδηγήσουν σε μια έξοδο από την κρίση, τερματίζοντας τη βία και τις παράνομες κρατήσεις και εγκαθιδρύοντας έναν περιεκτικό εθνικό διάλογο. Η ΕΕ προτίθεται να υποστηρίξει κάθε αξιόπιστη πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Νέες εκλογές υπό την επίβλεψη του ΟΑΣΕ θα ήταν η καλύτερη λύση, αλλά μέχρι σήμερα μας ήταν αδύνατο να έρθουμε σε επαφή με τις λευκορωσικές αρχές σε οποιοδήποτε επίπεδο. Η αποφασιστικότητα του Αλεξάντερ Λουκασένκο να παραμείνει στην εξουσία με την προφανώς αυξανόμενη υποστήριξη της Μόσχας το καθιστά όλο αυτό δύσκολο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.