ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η πρωτεύουσα του Καζακστάν αλλάζει εκ νέου όνομα μετά από τρία χρόνια

Είχε μετονομαστεί από Αστάνα σε Νουρ-σουλτάν προς τιμήν του πρώην προέδρου

Η πρωτεύουσα του Καζακστάν αλλάζει εκ νέου όνομα μετά από τρία χρόνια

Η πρωτεύουσα του Καζακστάν αλλάζει εκ νέου όνομα. Τρία χρόνια αφότου αφότου άλλαξε το όνομα προς τιμή του προέδρου και η η Αστάνα έγινε Νουρ-σουλτάν, η πόλη αποκτά και πάλι το παλιό της όνομα.

O πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ- Τζομάρτ Τοκάγεφ συμφώνησε να αποκατασταθεί το προηγούμενο όνομα της πρωτεύουσας της χώρας, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία βουλευτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ηγέτη της χώρας, Ρούσλαν Ζελίμπαν.

Όταν ανέλαβε καθήκοντα, το 2019- μετά την αποχώρηση του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ από την εξουσία- μία από τις πρώτες κινήσεις του Κασίμ- Τζομάρτ Τοκάγεφ ήταν ήταν να δώσει το όνομα του προκατόχου του στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Ο Ναζαρμπάγεφ, που ήταν επικεφαλής της χώρας για τρεις δεκαετίες, τόσο επί Σοβιετικής Ένωσης όσο και αφού έγινε ανεξάρτητη το 1991, μετέφερε την πρωτεύουσα από το Αλμάτι στην Αστάνα το 1997.

Η κίνηση αυτή είχε αμφισβητηθεί ευρέως, λόγω της σχετικής απομόνωσης της πόλης στις βόρειες στέπες αλλά και τους διαβόητα ψυχρούς χειμώνες, κατά τους οποίους η θερμοκρασία πέφτει ακόμη και στους -51 βαθμούς Κελσίου.

Όταν αποχώρησε από την εξουσία, ο Ναζαρμπάγεφ διατήρησε τεράστια επιρροή ως επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος και του συμβουλίου ασφαλείας.

Όμως, ο Τοκάγεφ τον απομάκρυνε από αυτές τις θέσεις έπειτα από τις αιματηρές αναταραχές του Ιανουαρίου, που εν μέρει τροφοδοτήθηκαν από τη δυσαρέσκεια για την εξουσία που είχε ακόμη στα χέρια του ο Ναζαρμπάγεφ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι διαμαρτυρίες- που αρχικά ξεκίνησαν ειρηνικά, για την αύξηση της τιμής των καυσίμων- άφησαν πίσω τους περισσότερους από 230 νεκρούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.