Β.Όρμπαν: «Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μας οδηγούν σε πόλεμο- Επικίνδυνες οι επιλογές της ΕΕ»

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας χαρακτήρισε «επικίνδυνη» τη στρατηγική των Βρυξελλών έναντι της Ρωσίας

Β.Όρμπαν: «Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μας οδηγούν σε πόλεμο- Επικίνδυνες οι επιλογές της ΕΕ»

Νέα πυρά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, εκφράζοντας εκ νέου τη διαφωνία του για τις κυρώσεις στη Ρωσία, που όπως είπε, είναι «βήμα προς τον πόλεμο».

Ο Όρμπαν υποστήριξε ότι η στρατηγική των Βρυξελλών ως προς το ζήτημα είναι «επικίνδυνη».

«Όποιος επεμβαίνει οικονομικά σε μια στρατιωτική σύγκρουση παίρνει θέση», είπε ο εθνικιστής ηγέτης κατά την καθιερωμένη συνέντευξή του σε φιλοκυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό, προσθέτοντας ότι «σιγά-σιγά, διολισθαίνουμε προς τον πόλεμο», επέμεινε.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόταση της Κομισιόν για βοήθεια 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για το 2023, με τη μορφή δανείων των οποίων οι τόκοι θα επιβαρύνουν τα κράτη μέλη.

«Η Ουγγαρία δεν πρόκειται να συμφωνήσει να λάβουν από κοινού τα κράτη μέλη της ΕΕ δάνεια για να βοηθήσουν την Ουκρανία», δήλωσε σε μια διάσκεψη, σύμφωνα με σχόλια που μετέδωσε το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Αντίθετα, τάχθηκε υπέρ της καταβολής ποσού με δίκαιη κατανομή μεταξύ των «27». Η Ουγγαρία θα μπορούσε να παράσχει έως και 70 δισεκατομμύρια φιορίνια (170 εκατομμύρια ευρώ) στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας με το Κίεβο, ανέφερε ο ακροδεξιός πρωθυπουργός.

Διατηρώντας δεσμούς με τη Ρωσία, ο Βίκτορ Όρμπαν καταγγέλλει τακτικά την ευρωπαϊκή στρατηγική – ακόμα κι αν ψήφισε υπέρ όλων των ευρωπαϊκών κυρώσεων μαζί με τους εταίρους του.

Για τον ίδιο, οι κυρώσεις αυτές είναι ο κύριος λόγος για την οικονομική οπισθοδρόμηση αυτής της κεντροευρωπαϊκής χώρας. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο (σε σύγκριση με το δεύτερο) και ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 20%, φτάνοντας μάλιστα το 45% στον κλάδο των τροφίμων.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε μια «εθνική διαβούλευση» για το θέμα και γέμισε με αφίσες τη χώρα με ένα μήνυμα που πλαισιώνεται από τη φωτογραφία ενός πυραύλου: «Οι κυρώσεις των Βρυξελλών μας καταστρέφουν».

Ο Όρμπαν δήλωσε έτοιμος να «αγωνιστεί» ενάντια σε ένα ενδεχόμενο νέο πακέτο μέτρων και να διασφαλίσει ότι η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται πολύ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, θα «εξαιρεθεί», όπως συμβαίνει με το εμπάργκο στο πετρέλαιο.

«Τώρα προμηθεύουμε καταστροφικά όπλα, εκπαιδεύουμε Ουκρανούς στρατιώτες στο δικό μας έδαφος, επιβάλλουμε κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας. (…) Γινόμαστε αναπόσπαστο μέρος» της σύγκρουσης, επέμεινε ο Όρμπαν στη σημερινή του συνέντευξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν μας πυροβολούν ακόμα, αλλά είμαστε στα πρόθυρα να γίνουμε εμπόλεμο μέρος. Η Ευρώπη παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι», κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.