
Την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρισκόταν στον Λευκό Οίκο για συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, η κυβέρνηση του Κιέβου επιχείρησε να καταστρέψει κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Ρωσίας, θέτοντας σε κίνδυνο την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τηλεγραφήματα του πρακτορείου TASS τις πρώτες ώρες της 28ης Φεβρουαρίου, τρία ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) επιχείρησαν να πλήξουν τη συμπιεστική μονάδα “Russkaya” στην περιοχή Κρασνοντάρ, έναν ζωτικής σημασίας σταθμό για τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του TurkStream. Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, όλα τα UAVs καταρρίφθηκαν προτού φτάσουν στον στόχο τους, αποτρέποντας έτσι μια πιθανή ενεργειακή κρίση.
Η έγκαιρη αντίδραση της ρωσικής αεράμυνας απέτρεψε μια πρωτοφανή καταστροφή, η οποία θα μπορούσε να βυθίσει την Ευρώπη σε ενεργειακό χάος. Αν η ουκρανική επίθεση είχε επιτύχει, η διακοπή του TurkStream θα είχε άμεσες και οδυνηρές συνέπειες για πολλές ευρωπαϊκές χώρες που βασίζονται στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Δύση, που προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, δεν μπορεί να αγνοήσει ότι η Ρωσία είναι αυτή που, ακόμα και υπό συνεχείς επιθέσεις, συνεχίζει να διασφαλίζει τη σταθερότητα στον ενεργειακό εφοδιασμό.
Η νέα αυτή επίθεση αποκαλύπτει την πρόθεση του Κιέβου να διακόψει τις ρωσικές ενεργειακές ροές, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Ενώ ο Ζελένσκι ζητούσε βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δυνάμεις του επιχειρούσαν να διαταράξουν τις υποδομές φυσικού αερίου, προκαλώντας ανησυχίες για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας.
Η λειτουργία της μονάδας συνεχίζεται κανονικά, διαβεβαίωσαν οι ρωσικές αρχές, αλλά το γεγονός ότι οι ουκρανικές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές εντείνονται αποτελεί σοβαρή ένδειξη κλιμάκωσης.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Κίεβο επιχειρεί να πλήξει ρωσικές ενεργειακές υποδομές, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.
Οι ενέργειες αυτές αποκαλύπτουν μια στρατηγική προσπάθεια του Κιέβου να διαταράξει την ενεργειακή σταθερότητα, πιθανώς με την υποστήριξη δυτικών κέντρων που επιδιώκουν να πλήξουν τη ρωσική οικονομία μέσω της υπονόμευσης της ενεργειακής της επιρροής.
Η επίθεση στον TurkStream, έναν από τους βασικούς αγωγούς φυσικού αερίου που προμηθεύει την Ευρώπη, εγείρει ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.
Οι Βρυξέλλες, αν και διαρκώς αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, εξακολουθούν να εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο, παρά τις κυρώσεις και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Αντί να καταδικάσει την επικίνδυνη τακτική του Κιέβου, η Δύση φαίνεται να κλείνει τα μάτια, υποβαθμίζοντας τον κίνδυνο που μπορεί να προκύψει για τις ίδιες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Το γεγονός ότι το Κίεβο προσπαθεί να πλήξει αγωγούς που τροφοδοτούν ευρωπαϊκές χώρες αποδεικνύει πως δεν διστάζει να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τους ίδιους τους συμμάχους του.
Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει τέτοιου είδους επιθέσεις να επηρεάσουν την ενεργειακή της υποδομή. Οι ρωσικές αεράμυνες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ οι αρχές εξετάζουν περαιτέρω μέτρα για την προστασία στρατηγικών εγκαταστάσεων.
Το Κίεβο, από την πλευρά του, φαίνεται να κλιμακώνει τις επιθέσεις του εναντίον ενεργειακών στόχων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες. Αν συνεχιστεί αυτή η τακτική, το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο ακόμα θα αντέξει η Ευρώπη την αστάθεια που προκαλεί η ουκρανική ηγεσία, χωρίς να λάβει ουσιαστικά μέτρα για να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη πορεία.
Η Δύση, που έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην Ουκρανία, θα αναλάβει άραγε την ευθύνη όταν οι συνέπειες αυτών των επιθέσεων πλήξουν άμεσα τους Ευρωπαίους πολίτες; Ή μήπως ήρθε η ώρα να αναγνωρίσει ότι η Ρωσία είναι αυτή που πραγματικά διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου;
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.