Ανησυχία στο επιτελείο του Γάλλου προέδρου

Δεν πάνε καλά δημοσκοπικά τα πράγματα για τον Γάλλο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος δηλώνει «Αναδείξτε με νικητή από τον πρώτο γύρο των εκλογών», καθώς βλέπει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις την Μαρίν Λεπέν, να τον προσεγγίζει… απειλητικά.

Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Ifop» για λογαριασμό της εφημερίδας «JDD», o ένοικος των Ηλυσίων παραμένει πρώτος στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 27%, όμως η Μαρίν Λεπέν, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, με ποσοστό 22%.

Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι Γάλλοι πάντως ψηφίζουν Μακρόν, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου βαίνει μειούμενη με τον ίδιο να αφιερώνει πολύτιμο χρόνο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Μέσα σε 15 ημέρες, η λαοφιλία του Μακρόν έχει απωλέσει τουλάχιστον 2,5 μονάδες.

Η διαφορά Μακρόν-Λεπέν μόλις στις πέντε μονάδες κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 10 Απριλίου, έχει προκαλέσει προβληματισμό στο επιτελείο του Γάλλου προέδρου, ο οποίος προσπαθεί να συντονίσει τις ευρωπαϊκές κινήσεις κατά της ρωσικής επιθετικότητας καθώς έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα του έχει την προεδρία στην Ε.Ε για το τρέχον εξάμηνο.Την ώρα που ο Μακρόν καλεί τους συμπολίτες του να τον στηρίξουν έμπρακτα από τον πρώτο γύρο, το κυβερνητικό περιβάλλον δεν κρύβει πλέον την ανησυχία του.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, που υποστηρίζει τον Μακρόν , εξέφρασε πριν από λίγες ημέρες ξεκάθαρα τους φόβους του με δηλώσεις στην εφημερίδα «Le Parisien»:

«Ναι, η Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να νικήσει στις προεδρικές εκλογές», επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμά της είναι «επικίνδυνο».

Η Μαρίν Λεπέν επικέντρωσε εξαρχής το πρόγραμμά της στο θέμα της «αγοραστικής δύναμης του λαού» πιάνοντας τον παλμό του μέσου Γάλλου ψηφοφόρου με αποτέλεσμα να αυξήσει τα ποσοστά της.

Στην τρίτη θέση της δημοσκόπησης της Ifop έρχεται το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν με ποσοστό 15%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επικεφαλής της γαλλικής Δεξιάς, Βαλερί Πεκρές και ο πρώην αρθρογράφος της εφημερίδας «Le Figaro», Ερίκ Ζεμούρ ακολουθούν στην τέταρτη και πέμπτη θέση, με ποσοστά 10,5% και 10% αντίστοιχα.