Πέθανε ο «Mr Ray Ban» – Ποιος ήταν ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Luxottica Λεονάρντο Ντελ Βέκιο

Ξεκίνησε με ένα μικροσκοπικό εργαστήριο οπτικών και κατάφερε να στήσει μία παγκόσμια βιομηχανία οπτικών

Πέθανε ο «Mr Ray Ban» – Ποιος ήταν ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Luxottica Λεονάρντο Ντελ Βέκιο

Ο δισεκατομμυριούχος Λεονάρντο Ντελ Βέκιο, ιδρυτής της Luxottica και πρόεδρος της EssilorLuxottica, άφησε την τελευταία του πνοή στο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου. Ο Ιταλός επιχειρηματίας που ξεκίνησε από ένα μικροσκοπικό εργαστήριο οπτικών στα βουνά των Δολομιτών και κατέληξε να γίνει αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος ηγέτης στα γυαλιά, πέθανε σε ηλικία 87 ετών. Ο θάνατός του αναφέρθηκε σήμερα (27/6) από την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera

Ιδρυτής και πρόεδρος του μεγαλύτερου παραγωγού και λιανοπωλητή γυαλιών και σκελετών στον κόσμο, με 77.734 υπαλλήλους και πάνω από 8.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, ο Ντελ Βέκιο ήταν σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων Bloomberg Billionaires Index, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιταλία και ο 41ος πλουσιότερος στον κόσμο, με την περιουσία του να αγγίζει τα 32,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ίδρυσε τη Luxottica το 1961, δημιούργησε μια εταιρεία που έχει το brand Ray-Ban και ένωσε τις δυνάμεις της με τη γαλλική Esssilor σε μια συγχώνευση που έγραψε ιστορία το 2018. Παράλληλα ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της ιταλικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Mediobanca, ενώ είχε συμμετοχή περί το 10% στην μεγαλύτερη ιταλική ασφαλιστική, Generali.

H μητέρα του παρακολούσε να τον δεχτούν στο ορφανοτροφείο

Ο Λεονάρντο Ντελ Βέκιο γεννήθηκε το 1935 στο Μιλάνο της Ιταλίας σε μια φτωχή οικογένεια από τη Νότια Ιταλία. Ξεκίνησε την καριέρα του ως μαθητευόμενος σε έναν κατασκευαστή εργαλείων στο Μιλάνο. Το 1942, η μητέρα του που ήταν χήρα πήρε μια μοιραία απόφαση: έκανε έκκληση στο ορφανοτροφείο της πόλης για να δεχτεί τον επτάχρονο, Λεονάρντο ντελ Βέκιο.

«Δεν έχω κανέναν να τον νοιάζεται», έγραφε, σε μια σπαρακτική επιστολή που παρέμεινε ανέγγιχτη για δεκαετίες στο αρχείο του ορφανοτροφείου αρρένων Martinitt. Η μετακόμιση του εκεί, έγραφε η μητέρα του, θα ήταν η καλύτερη ελπίδα για να μην πεθάνει απο την πείνα ο μικρός Λεονάρντο, ο οποίος χρόνια αργότερα θα γινόταν ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ιταλίας.

Ο Ντελ Βέκιο που έχασε τον πατέρα του πέντε μήνες πριν γεννηθεί, θα περνούσε τα επόμενα επτά χρόνια στο ίδρυμα. Του επέτρεψαν να φύγει νωρίς, σε ηλικία μόλις 14 ετών, για να αρχίσει να δουλεύει. Ο στόχος του εκείνη την εποχή, ήταν να γίνει «ειδικός τεχνίτης», για να εξασφαλίσει ότι δεν θα πεινούσε ποτέ ξανά – και δεν θα χρειαζόταν ποτέ να λογοδοτήσει σε κανέναν εκτός από τον εαυτό του.

Δεκαετίες μετά ο ντελ Βέκιο θα καθόταν στο τιμόνι της EssilorLuxottica SA, του γαλλο-ιταλικού κολοσσού γυαλιών γυαλιών με δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους, επιχειρήσεις που εκτείνονται σε όλο τον κόσμο και εκτείνεται στους τομείς της πολυτέλειας και της ιατρικής τεχνολογίας. Η εταιρεία, η οποία κατέχει τα εμπορικά σήματα Ray-Ban και Oakley και κατασκευάζει σκελετούς για πολυτελείς οίκους όπως οι Armani και Prada, είναι επίσης ο κορυφαίος λιανοπωλητής γυαλιών στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός φακών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.