ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πολωνία-Ουγγαρία ζητούν ομοφωνία στη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό – Μπλοκάρουν τη συμφωνία

Τι αναφέρει το Politico

Πολωνία-Ουγγαρία ζητούν ομοφωνία στη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό – Μπλοκάρουν τη συμφωνία

Προσκόμματα στη συζήτηση για τη συμφωνία στο μεταναστευτικό έθεσαν Ουγγαρία και Πολωνία, οι οποίες επιχειρούν να θέσουν τους δικούς τους όρους με βασικότερο να υπάρχει ομοφωνία για αποφάσεις στο ζήτημα καθώς και να επιλέγουν πόσους και ποιους θα δέχονται.

Σύμφωνα με το Politico, η Πολωνία προσπαθεί να παροτρύνει τις χώρες της ΕΕ να δεσμευτούν ότι θα λαμβάνουν μόνο ομόφωνα αποφάσεις για τη μεταναστευτική. Αυτό εξ ορισμού θα ακύρωνε την πρόσφατη συμφωνία για τη μετανάστευση, η οποία πέρασε μόνο με την υποστήριξη της πλειοψηφίας, όπως γράφει ο Jacopo Barigazzi.

Η πρόταση κατατέθηκε σε σημείωμα μίας παραγράφου. Όπως μεταδίδει το Politico, επικαλούμενο αξιωματούχο, η κίνηση της Πολωνίας ήταν αναμενόμενη, και κανείς από τους υπόλοιπους ηγέτες δεν εξεπλάγη όταν είδε τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι να καταθέτει την ιδέα του. Η ίδια πηγή λέει ότι ο Μοραβιέτσκι υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται μέσω του προτύπου της «ειδικής πλειοψηφίας» της ΕΕ στερούνται αποτελεσματικότητας.

Στο πλευρό της Πολωνίας βρέθηκε η Ουγγαρία, η οποία έχει και αυτή αντιταχθεί σθεναρά στη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Αξιωματούχος δήλωσε ότι το θέμα φαίνεται ότι δεν έχει διευθετηθεί και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κάλεσε τους ηγέτες να θέσουν το μεταναστευτικό στη διάταξη της επόμενης Συνόδου, τον Οκτώβριο.

Ο Όρμπαν μπλοκάρει τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό

Λίγο αργότερα, η Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν μπλόκαρε την προσπάθεια οριστικοποιίησης των συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες.

Αξιωματούχος με γνώση επί των συζητήσεων αναφέρει ότι η Πολωνία υποστηρίζει την αντίθεση της Ουγγαρίας. Η κίνηση αυτή είναι μια έμμεση προσπάθεια να ακυρωθεί η πρόσφατη συμφωνία για τη μετανάστευση, η οποία θα μετεγκαθιστούσε μετανάστες σε όλη την Γηραιά Ήπειρο. Η συμφωνία αυτή πέρασε μόνο με την υποστήριξη της πλειοψηφίας.

Ο Όρμπαν δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει στη δήλωση για τη μετανάστευση, εκτός εάν συμπεριληφθεί και η πίεση της Πολωνίας περί «συναίνεσης». Η πολωνική πρόταση θα απαιτούσε επίσης ότι κάθε χώρα θα μπορούσε να αποφασίσει ποιους μετανάστες «δέχεται στο έδαφός της».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που έχει γνώση των συζητήσεων, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε απαράδεκτη την πολωνική πρόταση

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τρεις διπλωμάτες δήλωσαν ότι η αντιπαράθεση σημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί απλώς να παραλείψουν εντελώς το κείμενο για τη μετανάστευση από την τελική τους δήλωση. Αυτή την ώρα, αξιωματούχοι προσπαθούν να διευθετήσουν τις διαφωνίες, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ προχωρούν στη συζήτηση για την Κίνα κατά τη διάρκεια του δείπνου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.