ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε τη Βουλγαρία

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε τη Βουλγαρία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε σήμερα τη Βουλγαρία για την παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, το οποίο κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκδικάζοντας την προσφυγή του 37χρονου (σήμερα) Βέλιο Βέλεφ κατά της Βουλγαρίας, ο οποίος ισχυριζόταν ότι κακώς οι βουλγαρικές αρχές του απαγόρευσαν να συνεχίσει τις σπουδές του στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενόσω ήταν προφυλακισμένος για 29 μήνες (από τον Οκτώβριο του 2004 που συνελήφθη) στις φυλακές της Στάρα Ζαγορά, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η εν λόγω απαγόρευση συνιστά παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο σημειώνει ότι οι λόγοι που επικαλέσθηκαν οι αρχές της Βουλγαρίας, για να δικαιολογήσουν την απαγόρευση συμμετοχής του Βέλεφ στο σχολείο της φυλακής, δεν ήταν σαφείς από νομικής και οικονομικής απόψεως, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι ναι μεν το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου 1 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν υποχρεώνει να κράτη να δημιουργήσουν σχολεία για τους κρατούμενους, αλλά όταν – όπως στην περίπτωση των φυλακών Στάρα Ζαγορά –, υπάρχει ήδη σχολείο στη φυλακή, το να απαγορεύεται σε κρατουμένους να το παρακολουθούν συνιστά αυθαίρετο και παράλογο περιορισμό.

Καταδικάζοντας τη Βουλγαρία το Δικαστήριο την υποχρέωσε να καταβάλει 2.000 ευρώ αποζημίωση για μη χρηματική βλάβη στον Βέλεφ και 1.406 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων του δικηγόρου του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.