ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

«Λίφτινγκ» στην Εθνική φρουρά – Αυτά είναι τα τρία στρατόπεδα που θα κατεδαφιστούν

«Λίφτινγκ» στην Εθνική φρουρά – Αυτά είναι τα τρία στρατόπεδα που θα κατεδαφιστούν

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2016, ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο η 1η Φάση με την κατεδάφιση τριών νέων στρατοπέδων που δεν είναι πλέον αναγκαία.

Πρόκειται για το Στρατόπεδο Κυριάκου Μάτση στον Άγιο Ιωάννη Μαλούντας, το Στρατόπεδο Μάρκου Δράκου στην Ευρύχου και το Στρατόπεδο Χρίστου Φώτη στην Παναγιά.

Το θέμα της κατεδάφισης χειρίζεται η Διεύθυνση Μηχανικού του ΓΕΕΦ σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων του υπουργείου Μεταφορών. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ανοικτή διαδικασία για τη σύναψη σύμβασης του έργου, η οποία θα δοθεί στην πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής. Εκτιμάται ότι οι προσφορές θα κυμανθούν γύρω στις €190.000 με την προθεσμία υποβολής προσφορών να λήγει στις 9 Οκτωβρίου 2018. Το έργο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και οι πληρωμές θα γίνονται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Τα τρία στρατόπεδα θα κατεδαφιστούν στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της ΕΦ. Η αναδιοργάνωση είχε κριθεί αναγκαία λόγω της μείωσης της θητείας των στρατιωτών από τους 18 στους 14 μήνες και της πρόσληψης των 3.000 συμβασιούχων οπλιτών (ΣΥΟΠ), όπου συνεπακόλουθα, απαιτούνταν μικρότεροι σχηματισμοί.

Η μελέτη της αναδιοργάνωσης της ΕΦ εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 25 Φεβρουαρίου 2016 και στο παρόν στάδιο ολοκληρώνεται η 1η φάση της.

Τα τρία στρατόπεδα αυτά, στην Ευρύχου, Παναγιά και Άγιο Ιωάννη της Μαλούντας, δεν είναι αναγκαία πλέον. Οι μονάδες έχουν ήδη μετακινηθεί και οι ιδιοκτήτες που έχουν γη στον χώρο των στρατοπέδων, έχουν ρωτηθεί και τους έχει δοθεί η επιλογή για το κατά πόσον χρειάζονται κάποια κτήρια για να μην κατεδαφιστούν. Η περιουσία τους θα τους επιστραφεί και με βάση τους όρους της επίταξης η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να παραδώσει την περιουσία στην προτέρα της κατάσταση. Βεβαίως μεγάλο μέρος αφορά σε κρατική γη, η οποία θα παραμείνει στο κράτος.

Φωτογραφίες με όλες τις κατασκευές ανά μονάδα διατέθηκαν προς τους ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τους χώρους, αλλά και να ενημερωθούν και να τους παρασχεθούν πρόσθετες πληροφορίες επί τόπου στο στρατόπεδο του Αγίου Ιωάννη Μαλούντας την περασμένη Τετάρτη.

Το έργο περιλαμβάνει:

1) Στρατόπεδο Κυριάκου Μάτση στον Άγιο Ιωάννη Μαλούντας:
– Κατεδάφιση όλων των κτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των θεμελίων και απομάκρυνση μπάζων.
– Όπου υπάρχουν λάκκοι (σηπτικοί, απορροφητικοί κ.λπ.) θα ανοίγονται και θα γεμίζονται με σκύρα 0-40mm.

2) Μάρκου Δράκου στην Ευρύχου:
– Κατεδάφιση όλων των κτηρίων συμπεριλαμβανομένων των θεμελίων και απομάκρυνση μπάζων.
– Όπου υπάρχουν λάκκοι (σηπτικοί, απορροφητικοί κ.λπ.) θα ανοίγονται και θα γεμίζονται με σκύρα 0-40mm.

3) Χρίστου Φώτη στη Παναγιά (περιοχή Ορούντας) :
– Κατεδάφιση των κτηρίων που θα υποδειχθούν συμπεριλαμβανομένων των θεμελίων και απομάκρυνση μπάζων.
– Όπου υπάρχουν λάκκοι (σηπτικοί, απορροφητικοί κ.λπ.) θα ανοίγονται και θα γεμίζονται με σκύρα 0-40mm.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς συμβάλλει και ενισχύει τον στρατηγικό στόχο για συνεχή αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου ως ενεργού πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Μια από τις αποφάσεις ήταν η μετατροπή της Εθνικής Φρουράς σε ημιεπαγγελματικό στρατό με την πρόσληψη 3.000 περίπου συμβασιούχων οπλιτών, με παράλληλη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες, επιτυγχάνοντας παράλληλα τη δραστική μείωση και της φυγοστρατίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.