«Είμαστε ανέτοιμοι για κρίση με Τουρκία» – Αγρια σύγκρουση στην Κύπρο με αφορμή τα ευρήματα για την Εθνική Φρουρά!

«Είμαστε ανέτοιμοι για κρίση με Τουρκία» – Αγρια σύγκρουση στην Κύπρο με αφορμή τα ευρήματα για την Εθνική Φρουρά!

Βαθιά ανησυχία και προβληματισμό για το τι θα συμβεί σε περίπτωση κρίσης με Τουρκία, προκαλούν στην Κύπρο τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όσον αφορά την εφεδρεία της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ.).

Όλοι αναρωτιούνται γιατί δεν είχαν ληφθεί μέτρα εδώ και χρόνια και γιατί δεν υπήρχε έγκαιρη προετοιμασία τη στιγμή που η Άγκυρα ενισχύει τις δυνάμεις της στα Κατεχόμενα.

Σε έλεγχο που έγινε για πρώτη φορά ενόψει κρίσιμων εξελίξεων με την Τουρκία τη στιγμή που κλιμακώνονται οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στη “νεκρή Ζώνη”, “ανακαλύφθηκε” το τρύπιο σύστημα επιστράτευσης και, παράλληλα, το μέγεθος της διαπλοκής που άπλωσε τα “πλοκάμια” της στο ΓΕΕΦ.

Από τη στιγμή της δημοσιοποίησης της έκθεσης, ξέσπασε μεγάλη κόντρα μεταξύ Υπουργού Άμυνας και Γενικού Ελεγκτή . Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την κατάσταση στην εφεδρεία της Εθνικής Φρουράς ενόχλησε το Υπουργείο Άμυνας το οποίο τοποθετήθηκε με γραπτή ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι ο Ελεγκτής αποκάλυψε ευαίσθητα στρατιωτικά δεδομένα. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης μέσω Twitter εμμένει στην ορθότητα της απόφασης του.

“Ζητήσαμε να μη δημοσιοποιηθεί η Έκθεση για την εφεδρεία για να αποφύγουμε τυχόν επηρεασμό του τομέα της άμυνας” αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Το ΥΠΑΜ επιβεβαιώνει ότι ζήτησε τη μη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για την εφεδρεία, ωστόσο αναφέρει ότι αυτό δεν έγινε για λόγους συγκάλυψης, αλλά “προς αποφυγή επηρεασμού του ευαίσθητου τομέα της άμυνας, ασφάλειας και επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων”.

-Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, εντοπίστηκαν άτομα τα οποία είχαν διαγραφεί από τους καταλόγους για την εφεδρική υπηρεσία, άτομα που ήταν δηλωμένα ως πυροσβέστες ή αστυνομικοί.

-Εντοπίστηκαν πρώην στελέχη της ΕΦ, καθώς και μέλη των ανωτέρω Σωμάτων Ασφαλείας τα οποία, παρόλο ότι έχουν παραιτηθεί από την Υπηρεσία τους, παραμένουν στην προσωρινά διαγραμμένη εφεδρεία.

-Μάλιστα εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός “άφαντων” εφέδρων και εφέδρων φοιτητών, ενώ σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη πολιτικά πρόσωπα επίσης δεν υπηρετούν την εφεδρεία.

-Ουδέποτε προωθήθηκε μέχρι σήμερα από μέρους των υπευθύνων η διαδικασία δίωξης εφέδρων που, βάσει στοιχείων που τηρούνται στο ΓΕΕΦ και στα Τμήματα Επιστράτευσης, διαπράττουν ποινικά αδικήματα κατά την υπηρεσία τους.

-Εντοπίστηκαν περιπτώσεις εφέδρων που λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας/δραστηριότητας θα αναμενόταν να ήταν εύκολη η εξακρίβωση της διεύθυνσης διαμονής τους για σκοπούς επιστρατευτικής τακτοποίησης, εντούτοις παρουσιάζονται για σειρά ετών στο μηχανογραφικό σύστημα του ΓΕΕΦ με την ένδειξη «άγνωστος/άγνωστη διεύθυνση».

-Σημαντικός αριθμός εφέδρων νεαρής ηλικίας είναι τοποθετημένοι για σειρά ετών στην κατηγορία της υπόλοιπης Δύναμης, τη στιγμή που έφεδροι σημαντικά μεγαλύτερης ηλικίας εξακολουθούν να υπηρετούν σε ενεργές μονάδες. Επίσης, εντοπίστηκαν έφεδροι που δεν πληρούν τα κριτήρια τοποθέτησής τους στη συγκεκριμένη κατηγορία, ούτε αυτή αιτιολογείται με γνώμονα τις εκάστοτε εξειδικευμένες υπηρεσιακές ανάγκες. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται πρόσωπα από τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του ποδοσφαίρου και των επιχειρήσεων, καθώς επίσης τέκνα/συγγενείς πρώην ανώτατου στελέχους της Ε.Φ. και μελών της Δικαστικής Εξουσίας (Στρατιωτικό Δικαστήριο).

-Εντοπίσθηκαν περιπτώσεις εφέδρων που δεν παρουσιάστηκαν επανειλημμένα για εκτέλεση εφεδρικής υπηρεσίας χωρίς, ωστόσο, να προωθηθούν από μέρους των υπευθύνων οι απαιτούμενες διαδικασίες για δίωξή τους. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται γνωστός τηλεοπτικός παραγωγός-παρουσιαστής καθώς και πρόσωπο που διατέλεσε διευθυντής ημικρατικού οργανισμού.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας

“Το Υπουργείο Άμυνας επιθυμεί να διευκρινίσει ότι ανεξαρτήτως της δημοσιοποίησης της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή ή όχι, θεωρεί ότι το θέμα της Εφεδρείας χρήζει συνεχούς μελέτης και διορθωτικών μέτρων με σκοπό την αναβάθμιση της. Αυτό δηλώσαμε και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, εκφράζοντας την ευαρέσκεια μας για την Έκθεση αναφέροντας ότι αποτελεί σημαντικό οδηγό και εργαλείο σ’ αυτή την προσπάθεια. Ταυτόχρονα όμως ζητήσαμε όπως μη δημοσιοποιηθεί η Έκθεση, όχι για λόγους συγκάλυψης, αλλά προς αποφυγή επηρεασμού του ευαίσθητου τομέα της άμυνας, ασφάλειας και επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένου ότι:

Ελλοχεύει ο κίνδυνος απαξίωσης από την κοινωνία του θεσμού της Εφεδρείας, τη στιγμή μάλιστα που έχει αποφασιστεί αλλαγή του συστήματος παρουσιάσεων της εφεδρείας επ’ ωφελεία τόσο των εφέδρων όσο και της ΕΦ. Η εφεδρεία και η εθνοφυλακή αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Εθνικής Φρουράς και θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες για την εκπλήρωση της αποστολής της.

  • Θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς γενικότερα.
  • Ενδεχόμενες αδυναμίες για το σύστημα επιστράτευσης της ΕΦ (που εξάγονται από την Έκθεση), θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής.
  • Θα δοθούν λανθασμένα μηνύματα με ότι αυτό συνεπάγεται.
  • Αποκαλύπτονται θέματα εμπιστευτικής φύσεως που αφορούν τη δομή της Ε.Φ και τις διάφορες κατηγορίες της Δύναμης των Εφέδρων.

Δεν έχουμε πρόθεση να σχολιάσουμε την ουσία της Έκθεσης παρά του ότι περιλαμβάνει και παραπλανητικά στοιχεία, που ήδη έτυχαν εκμετάλλευσης. Δεν επιθυμούμε να αναδείξουμε δημοσίως θέματα που άπτονται της ασφάλειας και άμυνας αλλά και της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Κάτι που προειδοποιήσαμε την Ελεγκτική Υπηρεσία να μην πράξει για συμμόρφωση με τους νόμους και κανονισμούς ασφαλείας, δεν θα το πράξουμε εμείς.

Για σκοπούς τάξεως αλλά και παρουσίασης πραγματικών δεδομένων, κάτι που και ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής έκανε αναφορά, το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι έχει δρομολογήσει τις παρακάτω δράσεις:

  • Συγκρότησε επιτροπή η οποία μελέτησε το θέμα της Στρατολογίας, κατέληξε σε εισηγήσεις. Συγκεκριμένα, συγκροτείται Μηχανογραφικό Κέντρο Στρατολογίας, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τη Διεύθυνση Επιστράτευσης, τα μηχανογραφικά συστήματα ΚΕΠ-ΚΕΠΟ, καθώς και με την Κυβερνητική Αποθήκη Πληροφοριών για άμεσο εντοπισμό πολιτών για τους οποίους εκκρεμεί η στρατολογική και επιστρατευτική τους τακτοποίηση.
  • Επίσης για το σκοπό αυτό εξετάζεται η διασύνδεση του αρχείου της Διεύθυνσης Επιστράτευσης με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Αστυνομίας για έλεγχο των πολιτών που διακινούνται εντός και εκτός συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Εφαρμόστηκε από 01 Ιανουαρίου 2019 το νέο σύστημα πρόσκλησης. Τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
  • Δόθηκαν, από την πρώτη στιγμή, οδηγίες για διεξαγωγή έρευνας για όλες τις περιπτώσεις πολιτών που αναφέρονται στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

Θα πρέπει τελικά όλοι μας, να σεβόμαστε το νόμο. Υπάρχουν πολλές διαδικασίες που μπορούν να ακολουθούνται για εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων του κάθε ενός, χωρίς να παραβιάζονται οι νόμοι της Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για διασφάλιση της Ασφάλειας και Άμυνας της Δημοκρατίας. Προσοχή σε θέματα που είναι υπεράνω προσωπικών αντιλήψεων και προκαταλήψεων.

Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή. Ο σκοπός μας συνεχίζει να είναι το συμφέρον της πατρίδας.

Η απάντηση Γενικού Ελεγκτή

Στον Σάββα Αγγελίδη απάντησε από τον λογαριασμό του στο twitter, ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος ουσιαστικά αμφισβητεί ότι η έκθεσή του περιείχε απόρρητα θέματα.

«Αναμέναμε από το ΥπΑμ να σεβαστεί το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός εκθέσεων μας που αφορά όντως απόρρητα θέματα ούτε δημοσιοποιείται ούτε διαρρέει. Αλίμονο αν κρατούμε τους πολίτες στο σκοτάδι, δήθεν για να μην απαξιώσουν το θεσμό της εφεδρείας ή την ΕΦ».

Πρόδρομος Προδρόμου, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

“Πράγματι τίθεται ένα θέμα ασφάλειας του κράτους και πιθανότατα κάποιες πληροφορίες δεν θα έπρεπε να βγαίνουν σε δημόσια θέα χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως αδυναμίες του συστήματος…σημασία έχει ότι λαμβάνονται μέτρα.”


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.