Η αλήθεια πίσω από την… κηδεία που έγινε κάποτε για 29.000 πίτσες

Μια πολύ παράξενη ιστορία

Η αλήθεια πίσω από την… κηδεία που έγινε κάποτε για 29.000 πίτσες

Ήταν 5 Μαρτίου του 1973. Εκείνη την ημέρα έγινε η κηδεία της «Great Michigan Pizza» σε μια φάρμα του Ossineke στο Μίσιγκαν. Ένα μικρό πλήθος μαζεύτηκε για να αποδώσει τα σέβη του, σε 29.000 κατεψυγμένες πίτσες «Pappa Fabbrini’s». Σιγά σιγά, οι μπουλντόζες έριχναν τις πίτσες σε μια τρύπα 2,5 μέτρων και τις κάλυψαν με χώμα.

Μετά την τελετή, ο Ilario «Mario» Fabbrini, τοποθέτησε λουλούδια στον τάφο: κόκκινες γλαδιόλες, που αναπαριστούσαν την σάλτσα της πίτσας, και λευκά γαρίφαλα, που συμβόλιζαν το τυρί. Ύστερα προσέφερε στους καλεσμένους μερικά κομμάτια πίτσα από εκείνη που παρήγαγε ο ίδιος.

Ο Fabbrini ήταν Ιταλός μετανάστης, που πήγε στις ΗΠΑ όταν ο πατέρας του πέθανε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολέμησε στην Κορέα και αφού τελείωσε η θητεία του, πήγε στο Ντιτρόιτ όπου ίδρυσε εταιρεία με πίτσες, την Fabbrini Pizza, που ήταν μια από τος πρώτες που παρέδιδε φαγητό στους πελάτες της. Αργότερα, πουλούσε κατεψυγμένες πίτσες σε τοπικές επιχειρήσεις και η εταιρεία του έγινε ακόμα πιο επιτυχημένη.

Η Heinz πλησίασε τον Fabbrini και του ζήτησε να κατασκευάσει και να διανείμει τα προϊόντα της στο Οχάιο και το Μίσιγκαν. Το 1966 οι δουλειές του Fabbrini πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο με το εργοστάσιο του να κατασκευάζει χιλιάδες πίτσες καθημερινά. Επτά χρόνια αργότερα όμως, έλαβε κάποια καταστροφικά νέα από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, σχετικά με μια άμεση ανησυχία για ένα από τα συστατικά που χρησιμοποιούσαν στις πίτσες.

Τον Ιανουάριο του 1973, οι υπάλληλοι που εργάζονταν στις εγκαταστάσεις United Canning στο Οχάιο παρατήρησαν ότι τα κουτιά με μανιτάρια στο απόθεμά τους έχουν φουσκώσει. Η διόγκωση των κονσερβοποιημένων προϊόντων μπορεί να σημαίνει διάφορα πράγματα, όπως να παραγεμίσεις μια κονσέρβα, λάθος χειρισμό ή υψηλές θερμοκρασίες κατά την αποθήκευση του προϊόντος. Ωστόσο επίσης, μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες είναι η παρουσία βακτηρίων. Η FDA ανακάλεσε τα προϊόντα και δυστυχώς για τον Fabbrini, τα μανιτάρια που χρησιμοποιούσε για τις πίτσες του, ήταν από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Σταμάτησε αμέσως την παραγωγή και έδωσε δείγματα κατεψυγμένης πίτσας για διάφορα τεστ. Οι πίτσες μοιράστηκαν σε ποντίκια εργαστηρίου, τα οποία πέθαναν, μάλλον από αλλαντίαση.

Ο Fabbrini ανακάλεσε 29.000 πίτσες και τότε αποφάσισε να κάνει και μια κηδεία. Ήταν απογοητευμένος, αφού φοβόταν ότι θα χάσει όλα όσα είχε δουλέψει σκληρά να αποκτήσει, μόνο από αυτό. Το κόστος έφτασε τα 30.000 δολάρια, περίπου 200.000 δολάρια σημερινά λεφτά.

Η κηδεία έγινε με την παρουσία φανατικών καταναλωτών, προέδρων τραπεζών, μελών του Εμπορικού Επιμελητηρίου και του τότε κυβερνήτη της πολιτείας του Μίσιγκαν, William Milliken. Δυο εβδομάδες αργότερα, ο Fabbrini έμαθε κάποια νέα για τις πίτσες του. Η κηδεία τελικά δεν ήταν απαραίτητη. Τα δείγματα πίτσας δεν ήταν μολυσμένα και τα ποντίκια δεν πέθαναν από αλλαντίαση. Αντίθετα, πέθαναν από κάποιο είδος ασθένειας των ποντικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρόλο που τα νέα ήταν καλά, η ζημιά είχε ήδη γίνει. Οι ανταγωνιστές μπήκαν στην αγορά και δεν μπορούσε πια να φτάσει την επιχείρησή του εκεί που ήταν. Έκανε αγωγή στην εταιρεία με τα μανιτάρια και κατάφερε να αποζημιωθεί με 250.000 δολάρια, με το 1/3 να πηγαίνει στους δικηγόρους του. Ωστόσο, τα χρήματα που έλαβε δεν ήταν αρκετά για να κρατήσει την επιχείρηση σε του σε λειτουργία. Ο Fabbrini πούλησε τελικά την εταιρεία του τη δεκαετία του 1980 και μετακόμισε στο Σαν Ντιέγκο. Σε συνέντευξή του στο The Alpena News το 2017, ο Fabbrini είπε ότι εξακολουθούσε να φτιάχνει πίτσες στο σπίτι χρησιμοποιώντας τις αγαπημένες του γαρνιτούρες, οι οποίες περιλαμβάνουν πράσινες πιπεριές, πεπερόνι, αντζούγιες και φυσικά μανιτάρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.