ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Το “ντους του μέλλοντος” – Κατευθείαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό [φωτό]

Το “ντους του μέλλοντος” – Κατευθείαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό [φωτό]

Ένα υψηλής τεχνολογίας ντους που ανακυκλώνει το βρώμικο νερό θα μπορούσε να σώσει από τον οικογενειακό προϋπολογισμό πολλά χρήματα κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του.

Σύμφωνα με την Daily Mail η τεχνολογία του η οποία χρησιμοποιεί περίπου 90% λιγότερο νερό από ό, τι ένα συμβατικό μοντέλο, είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου καμία ποσότητα νερού δεν πάει χαμένη.

Το συγκεκριμένο ντους επαναχρησιμοποιεί το νερό αφού βέβαια αυτό φιλτραριστεί. Το να είναι βέβαια τόσο φιλικό προς το περιβάλλον δεν σημαίνει ότι είναι και φθηνό. Το αντίθετο μάλιστα, προς το παρόν και εφόσον δεν είναι τόσο διαδεδομένο είναι αρκετά ακριβό. Η ενσωμάτωση του ντους στο πάτωμα του μπάνιου ώστε να γίνεται η ανακύκλωση κοστίζει 3.300 λίρες, ενώ η «καμπίνα» του ντους κοστίζει 4.100 λίρες, μια μικρή περιουσία δηλαδή.

Ωστόσο η εταιρεία που το σχεδιάζει και έχει βάση τη Σουηδία αναφέρει ότι το «ντους του Μέλλοντος» θα εξοικονομούσε σε μια οικογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα περίπου 1.100 λίρες το χρόνο σε λογαριασμούς ενέργειας και νερού, καθώς το σύστημα που διαθέτει εξοικονομεί σύμφωνα με τους ίδιους και χρήματα από την θέρμανση του νερού εφόσον η αναθέρμανση του νερού κοστίζει πολύ λιγότερο μέσω αυτού. Το χρησιμοποιημένο νερό περνά μέσα από δύο φίλτρα – ένα που αφαιρεί τα μεγαλύτερα σωματίδια, όπως τα υπολείμματα από δέρμα και σκόνη, και ένα λεπτότερο φίλτρο που απαλλάσσει από τα βακτήρια, το αίμα και τους ιούς. Στη συνέχεια το νερό αναθερμαίνεται και κυκλοφορεί ξανά στην κεφαλή του ντους. Οι κατασκευαστές λένε ότι το ντους ξεκινά με πέντε λίτρα νερό, αλλά αν αισθητήρες ανιχνεύσουν ότι αυτό είναι πάρα πολύ μολυσμένο για την επαναχρησιμοποίηση του, προστίθεται φρέσκο νερό.

Οι ιθύνοντες παρέδωσαν τα πρώτα ντους το Δεκέμβριο – με πωλήσεις στο σουηδικό στρατό καθώς και σε γηροκομεία και νοσοκομεία, σύμφωνα με την εταιρεία. Εκπρόσωπος είπε στην εφημερίδα Guardian ότι, ενώ τα πλυντήρια και οι τουαλέτες έχουν μειώσει την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιούν, δεν ισχύει το ίδιο και για τα ντους. Ο βασικός εμπνευστής του ντους λέει ότι το σκέφτηκε εργαζόμενος πάνω σε ένα έργο για τη NASA.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
douz2
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.