ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αυτά είναι τα πέντε αντικείμενα που δεν πρέπει να καθαρίζετε με ξύδι

Πρόκειται για ένα απίστευτο, μη τοξικό καθαριστικό μέσο που μπορεί να κάνει τα πάντα

Αυτά είναι τα πέντε αντικείμενα που δεν πρέπει να καθαρίζετε με ξύδι

Όλοι μας γνωρίζουμε πως το ξύδι είναι ένα θαυματουργό προϊόν, που εξυπηρετεί τα νοικοκυριά με πάρα πολλούς τρόπους.

Πρόκειται για ένα απίστευτο, μη τοξικό καθαριστικό μέσο που μπορεί να κάνει τα πάντα, από το να κάνει το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων μέχρι τη μπανιέρα σας αστραφτερά καθαρά, ενώ παράλληλα αποτελεί βασικό συστατικό για σπιτικά ντρέσινγκ.

Επιπλέον, είναι ιδανικό για να φωτίσει όλα τα λευκά ρούχα του καλοκαιριού σας, από τα φορέματα μέχρι τα λινά παντελόνια.

«Ο λόγος που το ξύδι είναι εξαιρετικό για τον καθαρισμό είναι επειδή είναι εξαιρετικά όξινο», λέει η Hailey Becnel, ειδική στον καθαρισμό.

«Αυτό σημαίνει, ότι είσαι σε θέση να διασπάσεις τις περισσότερες συσσωρεύσεις, όπως το σαπούνι, τους λεκέδες από σκληρό νερό και τη βρωμιά. Είναι επίσης μη τοξικό, οπότε δεν αφήνει χημικές ουσίες που παραμένουν στο σπίτι σας».

Ωστόσο, όσο ισχυρό κι αν είναι, η Becnel λέει ότι το ξύδι έχει τους περιορισμούς του όταν πρόκειται για καθαρισμό και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αρκετά επιζήμιο για ορισμένα αντικείμενα στο σπίτι σας.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε οξέα είναι ευλογία για τον καθαρισμό ορισμένων λεκέδων, ενώ έχει τη δύναμη να βλάψει άλλα υλικά.

Παρακάτω, θα βρείτε πέντε αντικείμενα που πρέπει πάντα να αποφεύγετε να καθαρίζετε με ξύδι, καθώς και τι να χρησιμοποιείτε στη θέση του.

Πάγκοι εργασίας

«Το οξύ στο ξύδι μπορεί να είναι επιζήμιο για χρήση σε ορισμένες επιφάνειες και δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τους περισσότερους τύπους πέτρας, όπως μάρμαρο, γρανίτη ή ασβεστόλιθο», λέει ο Becnel.

Το οξύ στο ξύδι έχει τη δύναμη τόσο να θαμπώσει την πέτρα όσο και να διασπάσει κάθε στεγανωτικό με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους λεκέδες και ακαταστασία.

Η κατάλληλη μέθοδος για τον καθαρισμό των πάγκων εξαρτάται από τον τύπο του υλικού που έχετε στην κουζίνα. Το Merry Maids προσφέρει έναν εξαιρετικό οδηγό για τον καθαρισμό διαφόρων τύπων πάγκων, οι περισσότεροι από τους οποίους μπορούν να γίνουν αστραφτερά καθαροί σε δευτερόλεπτα με λίγο σαπούνι και νερό.

Ηλεκτρονικές συσκευές

Ενώ ένα γρήγορο ψέκασμα απολυμαντικού ξυδιού στην οθόνη ενός φορητού υπολογιστή ή ενός tablet μπορεί να ακούγεται σαν μια απλή μέθοδος για να σκοτώσετε τα μικρόβια στις ηλεκτρονικές σας συσκευές, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι επιζήμιο για την επίστρωση των οθονών.

Αντιθέτως, σκουπίστε τις συσκευές σας με προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για αυτές (όπως τα ειδικά μαντηλάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο) ή χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, στεγνό πανί μικροϊνών για να ανανεώσετε μια οθόνη.

Κερωμένα έπιπλα

Ομοίως με τα σκληρά ξύλα, η χρήση ενός εξαιρετικά όξινου προϊόντος όπως το ξύδι σε κερωμένα έπιπλα είναι ένα μεγάλο όχι. Το ξύδι όχι μόνο θα διαβρώσει το σφραγιστικό κερί με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορεί επίσης να καταστρέψει το πολύτιμο κειμήλιο γραφείο σας.

Απλά χρησιμοποιήστε βερνίκι επίπλων ή ένα μείγμα σαπουνιού και νερού για να κάνετε τα αγαπημένα σας κομμάτια να φαίνονται σαν καινούργια σε χρόνο μηδέν.

Ξύλινα δάπεδα

Ορισμένοι τύποι δαπέδων δεν μπορούν να ανεχτούν το υψηλό επίπεδο οξύτητας του ξυδιού και είναι ο #1 εχθρός για τα σκληρά ξύλα.

Η Becnel λέει ότι «ο καθαρισμός ξύλινων δαπέδων με ξύδι είναι ένα λάθος που βλέπει συχνά, το οποίο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα με την πάροδο του χρόνου, καθώς μπορεί να καταστρέψει τόσο το σφραγιστικό όσο και το ίδιο το ξύλο με την πάροδο του χρόνου».

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα καθαρισμού που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ξύλινα δάπεδα, οπότε δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να βρείτε το τέλειο προϊόν για τις ανάγκες σας.

Τηγάνια από αλουμίνιο και χυτοσίδηρο

Κρατήστε μακριά από αλουμινένια και μαντεμένια τηγάνια οποιαδήποτε προϊόντα καθαρισμού με βάση το ξύδι. Η υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα θα αντιδράσει άσχημα με αυτά τα δύο υλικά, με αποτέλεσμα να φαγωθεί το αλουμίνιο και η προστατευτική επίστρωση του χυτοσίδηρου, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στη σκουριά και καθιστώντας τα επικίνδυνα για την υγεία σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τα συγκεκριμένα μαγειρικά σκεύη αλουμινίου, ένα απλό μείγμα από σαπούνι πιάτων και νερό θα πρέπει να είναι αρκετό για να κάνετε τα τηγάνια σας πεντακάθαρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.