ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μονολίθι: Η μεγαλύτερη σε μήκος παραλία στην Ελλάδα βρίσκεται στην Πρέβεζα – Αγγίζει τα 25 χλμ (φώτο)

Πού οφείλει την ονομασία της η ακτή

Μονολίθι: Η μεγαλύτερη σε μήκος παραλία στην Ελλάδα βρίσκεται στην Πρέβεζα – Αγγίζει τα 25 χλμ (φώτο)

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστή, ωστόσο η παραλία Μονολίθι στην Πρέβεζα, ξεχωρίζει απ’ όλες τις ακρογιαλιές της χώρας για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Και αυτός δεν είναι άλλος από το μήκος της, το οποίο αγγίζει τα 25 χλμ. και την καθιστά τη μεγαλύτερη σε μήκος παραλία στη χώρα.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη παραλία με αμμουδιά, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Η ακτή Μονολίθι, που εντοπίζεται στο δυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Αρχαία πόλη της Νικόπολης, απλώνεται σε μήκος 25 χιλιομέτρων και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την απεραντοσύνη που την χαρακτηρίζει.

Πού οφείλει την ονομασία της η ακτή

Κατά την αρχαιότητα η ονομασία της τοποθεσίας ήταν «Κόμαρος», δηλαδή κουμαριά, εξαιτίας των πολλών κουμαριών που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στην περιοχή.

Το όνομά της (μονός λίθος) οφείλεται σε μια συστάδα παραλιακών βράχων που εντοπίζονταν σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτή, μεγέθους περίπου 10×10. Μέχρι το 1943, οι συγκεκριμένοι βράχοι προεξείχαν ένα μέτρο από την επιφάνεια της θάλασσας, μέχρι που οι Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες έσπασαν τον βράχο βομβαρδίζοντάς τον με όλμο.

Σήμερα, στο σημείο έχει δημιουργηθεί ένα είδος υφάλου στο επίπεδο του νερού. Η ονομασία Μονολίθι εμφανίζεται για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα, σε χειρόγραφο χάρτη του Jean Denis Barbie du Bocage.

Η μεγαλύτερη σε μήκος παραλία στην Ελλάδα

Η ακρογιαλιά Μονολίθι απλώνεται από το χωριό Μύτικας μέχρι το χωριό Καστροσυκιά του Δήμου Πρέβεζας, απ’ όπου αρχίζει και το λεγόμενο δάσος Μονολιθίου, μήκους 8 χλμ., το οποίο ανήκει στην Αρχαιολογική Άλφα ζώνη της περιοχής, λόγω της Αρχαίας Νικόπολης.

Τα παραδεισένια νερά της παραλίας, η γαλήνη που εκπέμπει η απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά πλάτους 10-50 μέτρων, οι ευκάλυπτοι που χαρίζουν την ανακουφιστική σκιά τους στους λουόμενους και το υπέροχο καταπράσινο φυσικό τοπίο ολόγυρά της προσελκύουν εκατοντάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Η παραλία προσεγγίζεται πολύ εύκολα και εντοπίζεται 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Πρέβεζας, ενώ διαθέτει διάσπαρτες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.