Η Νάξος γίνεται «έξυπνο» νησί με drone και τηλεϊατρική

«Πρωταγωνίστρια» των «έξυπνων νησιών» η Νάξος

Η Νάξος γίνεται «έξυπνο» νησί με drone και τηλεϊατρική

Η Amazon Web Services (AWS) ανακοίνωσε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο, το σχεδιασμό της για το Smart Island.

Το Smart Island είναι ένα πιλοτικό έργο το οποίο θα αξιοποιήσει την τεχνολογία AWS Cloud με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μόνιμους κατοίκους

Πρωταρχικός στόχος του Smart Island είναι η ανάπτυξη λύσεων οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, όπως η Νάξος, και σχετίζονται με τη διαχείριση υποδομών, την παροχή υπηρεσιών και τη μεγάλη εξάρτηση από τις υποδομές της ηπειρωτικής χώρας λόγω απομακρυσμένης γεωγραφικής θέσης.

Το έργο του Smart Island φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο εφαρμογής λύσεων υψηλής τεχνολογίας που θα βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις. Το έργο αποδεικνύει παράλληλα τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Το έργο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της AWS και περισσότερων από 20 πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις πλέον καινοτόμες νεοφυείς εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς.

Στο πλαίσιο του Smart Island θα αναπτυχθούν λύσεις για την έξυπνη κινητικότητα, την πρωτοβάθμια υγεία και την μεταφορά αγαθών. Μεταξύ των εν λόγω λύσεων περιλαμβάνονται η ψηφιακή καταγραφή αφίξεων-αναχωρήσεων επιβατικών πλοίων και η μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού με τη χρήση drone.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνολικά, η υπάρχουσα υποδομή του νησιού, όπως είναι η μαρίνα, το δίκτυο ενέργειας και τα συστήματα διαχείρισης υδάτων, αναβαθμίζονται μέσω λύσεων Internet of Things (IoT) και συστημάτων διαχείρισης έξυπνων υποδομών. Η ενσωμάτωση των εν λόγω τεχνολογιών θα κάνει τις δημόσιες υπηρεσίες πιο βιώσιμες και πιο αποτελεσματικές, ενώ στο πλαίσιο του έργου οι εργαζόμενοι σε δημόσιους φορείς καθώς και τοπικοί παράγοντες από όλη την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω της τεχνολογίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.