ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Οχι» από Γ.Στουρνάρα στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές!

«Οχι» από Γ.Στουρνάρα στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές!

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να επιστρέψει στις αγορές φέτος, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να εστιάσει στις ιδιωτικοποιήσεις για να κερδίσει με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

«Πιστεύω ότι είναι λίγο νωρίς» να βγούμε στις αγορές, είπε ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, στις πρώτες του δηλώσεις για το θέμα μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας στις αγορές, ο κ. Στουρνάρας τονίζει χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα, για παράδειγμα, η Ελλάδα να κάνει δύο ή τρεις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα ήταν πιο ωφέλιμο. Μπορεί να βγει αργότερα στις αγορές».

Παράλληλα, όπως αναφέρει ιστοσελίδα ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι, εάν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα του ελληνικού χρέους και τα μέτρα για την αναδιάρθρωσή του, αυτό θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την έξοδο της χώρας στις αγορές και, ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης.

«Εάν οι εταίροι της Ελλάδας δεν ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το χρέος και εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να βγει στις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο, εξαιτίας της μη ξεκάθαρης κατάστασης του τι θα συμβεί με το χρέος της, τότε φοβάμαι ότι ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης θα είναι αναπόφευκτο. Φυσικά, κανείς δεν εύχεται κάτι τέτοιο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια αντίδραση του διοικητή της ΤτΕ μετά την απόφαση του Eurogroup και φυσικά την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας δεν παραλείπει, πάντως, να ασκήσει κριτική και σε χώρες της Β. Ευρώπης όπως η Γερμανία, οι οποίες διατηρούν εξαιρετικά υψηλά πλεονάσματα. «Αυτοί αυξάνουν τα πλεονάσματά τους, την ώρα που άλλοι προσπαθούμε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας» δηλώνει.

Μάλιστα, προσθέτει ότι κανείς δεν ασκεί πιέσεις σε χώρες όπως η Γερμανία, προκειμένου να μειώσουν τις εξαγωγές τους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο διοικητής της ΤτΕ θεωρεί ότι υπάρχει χρόνος για να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς πιστεύει ότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν πρόκειται να διακοπεί απότομα, ενώ τάσσεται υπέρ της πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ στο σύνολό της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για την «κόντρα» του κ. Στουρνάρα με την κυβέρνηση, αν και προστίθεται ότι οι σχέσεις τους έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με τον διοικητή της ΤτΕ να έχει καλωσορίσει δημόσια την πρόσφατη συμφωνία με τους πιστωτές, η οποία, όπως δηλώνει, έχει βοηθήσει στην επαναφορά της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ενώ καλεί και τους καταθέτες να «γυρίσουν» τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.